Hoppa till innehåll

Lagändringar som förhindrar kringgående av inresebestämmelserna träder i kraft den 1 september

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 4.7.2024 13.56
Pressmeddelande

Kringgående av bestämmelserna om inresa i landet förhindras allt effektivare genom lagändringar. Statsrådet föreslog vid sitt sammanträde den 4 juli att republikens president ska stadfästa ändringarna i utlänningslagen och forskar- och studerandelagen. Avsikten är att republikens president ska stadfästa lagarna den 5 juli och att lagarna ska träda i kraft den 1 september 2024.

En gällande bestämmelse som lämnar rum för tolkning ersätts med nya närmare bestämmelser. Alla de situationer där uppehållstillstånd ska vägras tas in i utlänningslagen. Det kan gälla till exempel lämnande av falska uppgifter, olaglig vistelse i landet, olagligt arbete eller skenäktenskap.

Asylsökandes spårbyte förhindras och sökandens skyldighet att styrka sin identitet stramas åt

Asylsökande hindras från att byta spår till arbetskraftsinvandring. Den som söker internationellt skydd eller har fått avslag på sin ansökan ska inte längre kunna få uppehållstillstånd på grund av arbete, näringsutövning eller studier.

På så sätt förhindras situationer där asyl söks i Finland endast i syfte att få komma in i landet för att arbeta eller studera. Översynen stöder regeringsprogrammets mål om att de som fått avslag på sin asylansökan snabbt ska lämna landet.

I fortsättningen ska den som ansöker om uppehållstillstånd med vissa undantag verifiera sin identitet med ett nationellt resedokument.

Biometriska uppgifter kan lämnas ut för registrering i Schengens informationssystem

I fortsättningen ska biometriska uppgifter kunna läggas till i de registreringar om återsändande och registreringar om nekad inresa och vistelse i landet som förs in i Schengens informationssystem. Detta förbättrar myndigheternas möjligheter att verifiera identiteten hos den person som är föremål för registreringen eller att identifiera personen. 

Med hjälp av registreringarna kan myndigheterna kontrollera att skyldigheten att återvända har fullgjorts, stödja verkställandet av besluten om återvändande och förhindra att en person som meddelats inreseförbud återvänder till Schengenområdet.

Ytterligare information:
Anu Polojärvi, specialsakkunnig, tfn 0295 488 237, [email protected] 

En trygg och kristålig rättsstat Orpos regeringsprogram