Hoppa till innehåll

Ny förordning om bidrag för frivillig återresa träder i kraft vid ingången av 2024

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 21.12.2023 14.25
Pressmeddelande

Inrikesministeriet har utfärdat en ny förordning om bidrag för frivillig återresa. Förordningen träder i kraft den 1 januari 2024. I förordningen ingår en gradering av bidraget, som är en del av det paket för frivillig återresa och frivilligt avlägsnande ur landet som skrivits in i regeringsprogrammet.

Den nya förordningen ersätter den tidigare förordningen, som upphör att gälla vid utgången av 2023. Den nya förordningen genomför regeringsprogrammets föresats om att bidraget för frivillig återresa ska graderas så att det sporrar till att så snabbt som möjligt lämna landet och avstå från att söka ändring i asylbeslutet. Ett ytterligare mål har varit att göra bidraget enhetligt med jämförelseländers bidrag. 

Enligt den nya förordningen är bidraget för frivillig återresa 5 300 euro om bidrag söks inom 30 dagar från delgivningen av det första avslagsbeslutet eller återkallandet av ansökan. Om bidrag söks efter det att 30 dagar har förflutit, sjunker bidraget till 2 000 euro. Möjligheten till högre bidrag är av engångsnatur. 

Genom den nya förordningen har systemet för bidrag för frivillig återresa förenklats. I bilagan till den tidigare förordningen var bidragen indelade i fyra olika grupper av länder. I den nya förordningen har denna gruppering slopats och bidraget är detsamma för alla oberoende av land. 

Syftet med bidraget är ett hållbart återvändande till hemlandet 

Bidraget för frivillig återresa kan vara ekonomiskt stöd för resekostnader och återintegration eller bidrag i form av förnödenheter. Med bidrag i form av förnödenheter avses tjänster eller artiklar som hjälper den som återvänder att till exempel utbilda sig eller starta ett småföretag. 

Migrationsverket fastställer närmare hur bidragen ska indelas i ekonomiskt stöd och bidrag i form av förnödenheter. I regel är det fråga om bidrag i form av förnödenheter. I och med den nya förordningen effektiviseras också den rådgivning om återvändande som migrationsmyndigheterna ger, och samarbetet mellan myndigheterna intensifieras för att främja återvändande. Återvändandet till hemlandet måste vara en hållbar lösning.

Bestämmelser om bidraget för frivillig återresa finns i lagen om mottagande av personer som söker internationellt skydd och om identifiering av och hjälp till offer för människohandel. Bidrag kan beviljas om sökanden får avslag på sin ansökan eller återkallar sin ansökan om internationellt skydd. Bidrag kan också beviljas till exempel offer för människohandel som inte har någon hemort i Finland eller personer som fått tillfälligt uppehållstillstånd på grund av hinder för att lämna landet. För dem är bidraget 3 000 euro utan gradering. 

Bidrag beviljas inte för flyttning till ett annat EU- eller Schengenland eller till ett land vars medborgare inte behöver visum till Finland. 

Mer information

Niina Lääperi, specialsakkunnig, tfn 050 520 2814, [email protected] 
Jutta Gras, lagstiftningsråd, tfn 050 318 1748, [email protected]