Hoppa till innehåll

Statsrådet utarbetar en strategi för den nationella säkerheten

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 8.3.2024 15.32 | Publicerad på svenska 11.3.2024 kl. 9.36
Pressmeddelande

Statsrådet utarbetar en strategi för den nationella säkerheten som en del av utvecklingen av verksamhetsmodellen för statsrådets säkerhetsledning. Avsikten är att i strategin identifiera och bedöma de allvarligaste hoten mot Finland på ett effektivare och mer omfattande sätt än för närvarande genom förvaltningsövergripande samarbete.

I strategiarbetet identifieras dessutom på ett omfattande och förvaltningsövergripande sätt strategiska, föregripande och omedelbara åtgärder som behövs för att skydda den nationella säkerheten. På så sätt identifierar man den nationella säkerheten och beaktar den i större utsträckning än tidigare i ministeriernas och myndigheternas arbete.

Utarbetandet av strategin för den nationella säkerheten inleds den 8 mars under ledning av inrikesministeriet och sekretariatet för Säkerhetskommittén. Avsikten är att strategin ska publiceras i juni 2025.

Statsrådets kansli har tillsatt ett projekt med uppgift att bereda genomförandet av de föresatser i regeringsprogrammet för statsminister Orpos regering som gäller säkerhetsledning. I projektets underarbetsgrupper utarbetas förslag till en strategi för den nationella säkerheten och till revidering av cybersäkerhetsstrategin.

I utarbetandet av strategin för den nationella säkerheten deltar statsrådets kansli, utrikesministeriet, inrikesministeriet, försvarsministeriet, kommunikationsministeriet, arbets- och näringsministeriet, justitieministeriet, undervisnings- och kulturministeriet, social- och hälsovårdsministeriet, skogs- och jordbruksministeriet samt Gränsbevakningsväsendet och Säkerhetskommittén. 

Ytterligare information:
Petri Knape, ordförande, direktör för enheten för nationell säkerhet, inrikesministeriet, tfn 0295 488 235, [email protected]    
Petteri Korvala, vice ordförande, Säkerhetskommitténs generalsekreterare, tfn 0295 16001 (växel), [email protected]