Hoppa till innehåll

Tilläggsfinansiering för gränssäkerhet ur tilläggsbudgeten

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 21.3.2024 13.49
Pressmeddelande

I den första tilläggsbudgeten för 2024 föreslås för inrikesministeriets förvaltningsområde ett tillägg på drygt 91 miljoner euro, varav 86,174 miljoner euro riktas till Gränsbevakningsväsendet, 2 miljoner euro till skyddspolisen och 3 miljoner euro till genomförande av projektet för fortsatt utveckling av säkerhetsmyndigheternas  gemensamma fältledningssystem.

Tilläggsfinansiering för hantering av instrumentaliserad inresa och för byggande av ett stängsel

De åtgärder för att effektivisera gränsövervakningen som föranletts av stängningen av gränsövergångsställen och koncentreringen av ansökan om internationellt skydd har medfört och medför fortfarande extra kostnader för Gränsbevakningsväsendet. För Gränsbevakningsväsendet föreslås ett tillägg på 12,174 miljoner euro för att täcka de extra kostnader som hanteringen av instrumentaliserad inresa orsakat. 

Det föreslås att Gränsbevakningsväsendet beviljas ett tillägg på 74 miljoner euro för byggande av stängslet längs med östgränsen inom en snabbare tidsram. Byggandet av stängslet effektiviserar upprätthållandet av gränssäkerheten. Anslagsökningen genomförs så att ramanslag som för 2025 reserverats för byggandet av hindret vid östgränsen överförs för att användas 2024.

Skyddspolisens verksamhet tryggas och fältledningssystemet utvecklas

För skyddspolisen föreslås ett tillägg på 2 miljoner euro för att upprätthålla nivån på verksamheten. För genomförandet av projektet för fortsatt utveckling av det gemensamma fältledningssystemet för polisen, räddningsväsendet, social- och hälsovårdsväsendet, Gränsbevakningsväsendet, Försvarsmakten och Tullen föreslås ett tillägg på 3 miljoner euro. Anslagsökningen tryggar att införandet av systemet framskrider under 2024. 

Den första tilläggsbudgetpropositionen för 2024 lämnades till riksdagen torsdagen den 21 mars.

Ytterligare information:
Kati Korpi, ekonomi- och planeringsdirektör, tfn 0295 488 513