Hoppa till innehåll

Lagstiftningsändringar som gäller handelsregistret är under beredning

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 17.9.2024 11.00 | Publicerad på svenska 17.9.2024 kl. 11.16
Pressmeddelande

Arbets- och näringsministeriet har i samarbete med justitieministeriet och Patent- och registerstyrelsen gjort en bedömning av om lagstiftningen om handelsregistret eventuellt behöver ändras.

Den nuvarande lagstiftningen har lett till situationer där företag som avförts ur registret på grund av att lagstadgade uppgifter inte lämnats inte har kunnat återinföras i registret, även om företagen endast på grund av oavsiktlig verksamhet har underlåtit att lämna uppgifterna.

”Lagändringen bereds snabbt. Patent- och registerstyrelsen avbryter också tills vidare avförandet av företag ur handelsregistret. Utgångspunkten för förändringen är att företag som avförts från handelsregistret på grund av ett mänskligt fel eller ett oavsiktligt misstag ska få en möjlighet att återinföras i handelsregistret genom en ansökan till Patent- och registerstyrelsen”, säger arbetsminister Arto Satonen.

Patent- och registerstyrelsen avbryter tills vidare avförandet av företag ur registret

Utifrån bedömningen har arbets- och näringsministeriet inlett en lagberedning som handlar om att ett företag ska kunna återinföras i registret genom ansökan om företaget har avförts ur registret på grund av försummelse. Vid lagberedningen bedöms också förutsättningarna för att på ansökan avsluta likvidationen av ett företag som försatts i likvidation. Utgångspunkten för lagberedningen är att göra det möjligt för ett företag att bli återinfört i registret om företaget har avförts ur registret på grund av oförstånd eller av någon annan mänsklig orsak. Ett företag som på nytt avförs ur registret på grund av en ny försummelse har inte motsvarande rätt.

Närmare förutsättningar för godkännande av ansökan framgår av det utkast till proposition som sänds på remiss senare. Avsikten är att remissbehandlingen ska inledas så snart som möjligt, senast under första hälften av oktober. Lagen ska tillämpas på företag som avförts ur registret från ingången av 2023. Patent- och registerstyrelsen har meddelat att avförandet av företag ur registret avbryts medan lagberedningen pågår. 

Försummelseavgiften för handelsregisteranmälan och förseningsavgiften för bokslutet börjar tillämpas under 2025 och förväntas effektivisera korrigeringen av försummelserna. Utöver påföljdsavgifterna kvarstår fortfarande möjligheten att förordna att ett företag försätts i likvidation eller avförs från registret.

Varför är det viktigt att handelsregistret är uppdaterat?

Syftet med handelsregistret är att registrera aktuella och tillförlitliga uppgifter om företag och deras ansvarspersoner och att uppgifterna ska vara tillgängliga för alla. Detta är viktigt för att främja kontakter i anslutning till näringsverksamheten och säkerställa att företagsverksamheten är transparent. 

Ändrade registeruppgifter och bokslutsuppgifter ska meddelas till handelsregistret utan särskild uppmaning. Detta gäller även företagets kontaktuppgifter, så att kontakterna mellan registermyndigheten, dvs. Patent- och registerstyrelsen, och andra som utnyttjar registeruppgifter ska styras till rätt plats.

I lagstiftningen har vissa uppgifter ansetts vara särskilt betydelsefulla så att registermyndigheten i sista hand har möjlighet att bestämma att vissa företagsformer, främst aktiebolag, ska försättas i likvidation eller avföras ur handelsregistret om dessa uppgifter inte meddelas. Före detta har Patent- och registerstyrelsen uppmanat företaget att korrigera bristfälliga uppgifter åtminstone två gånger, i praktiken oftare. Sådana uppgifter är till exempel bokslutsuppgifter och uppgifter om verkliga förmånstagare.

Försummelser leder till att företaget avförs ur handelsregistret

En del företag rättar inte till en försummelse trots att de uppmanats att göra det. Om ett företag inte reagerar på begäran att korrigera bristfälliga uppgifter, blir företaget avfört ur handelsregistret. I exceptionella situationer kan registermyndigheten också förordna att företaget ska försättas i likvidation. Största delen av dessa företag reagerar inte på att de avförs ur registret, eftersom de i praktiken inte har haft någon affärsverksamhet. Det har emellertid framkommit att vissa företag som avförts från registret har bedrivit verksamhet, som i praktiken inte har kunnat fortsätta efter att företaget avförts ur registret.

Före utgången av 2022 återinförde Patent- och registerstyrelsen i registret företag som avförts ur registret. Detta gjordes på begäran om företaget hade rättat till den försummelse som ledde till att företaget avfördes ur registret. Ett företag som avförts ur registret från ingången av 2023 har återinförts i registret endast om avförandet har berott på ett fel av registermyndigheten eller på något annat sakfel som avses i förvaltningslagen. 

Helsingfors förvaltningsdomstol avgjorde sommaren 2024 de första besvären som gällde avförande av företag ur handelsregistret. Registermyndighetens beslut har i dessa avgöranden ansetts vara lagenligt. Helsingfors förvaltningsdomstol har redan tidigare gett avgöranden där domstolen ansett att lagen inte innehåller några uttryckliga bestämmelser om återinförande av avregistrerade bolag i registret.

Ett likvidationsförfarande för företaget, en avveckling av företaget och grundandet av ett nytt företag är i det här läget det enda sättet att fortsätta näringsverksamheten med samma förmögenhet. Detta kan till exempel leda till skattepåföljer samt till att avtal och anställningar upphör, och eventuellt till och med att näringsverksamheten upphör.

Mer information:
Jyri Oksanen, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029504 7123 
Marko Peltonen, enhetschef, Patent- och registerstyrelsen, tfn 029509 5752