Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Lagutkast om skydd av arbetstagarnas ställning vid gränsöverskridande företagsarrangemang på remiss

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 6.7.2022 9.09 | Publicerad på svenska 6.7.2022 kl. 10.45
Pressmeddelande

En regeringsproposition om skydd av arbetstagarnas ställning vid gränsöverskridande flyttningar av ett företags säte och fusioner och delningar av företag är på remiss.

I denna proposition som nu är på remiss föreslås det att lagen om arbetstagarinflytande i europabolag och europeiska kooperativa föreningar samt vid gränsöverskridande fusion och delning av bolag ändras. Dessutom föreslås ändringar i arbetsavtalslagen, samarbetslagen, lagen om samarbetsombudsmannen samt lagen om samarbete inom finska företagsgrupper och grupper av gemenskapsföretag. 

Syftet med propositionen är att trygga arbetstagarnas rättigheter som baserar sig på anställningsförhållanden och komplettera bestämmelserna om information till och samråd med arbetstagarna om planerade förändringar samt bestämmelserna om arbetstagarnas medverkan i förvaltningen av det eller de bolag som ska registreras i Finland till följd av en gränsöverskridande fusion eller delning av bolag eller en gränsöverskridande flyttning av ett bolags säte. 

Syftet med propositionen är att genomföra Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/2121 om ändring av direktiv (EU) 2017/1132 vad gäller gränsöverskridande ombildningar, fusioner och delningar (direktivet om gränsöverskridande omstruktureringar).

Det utkast till regeringsproposition som är på remiss baserar sig på arbetsgruppens förslag.

Utlåtanden kan lämnas till den 16 august 2022 på utlåtande.fi. 

Mer information:
Liisa Heinonen, regeringsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 4131
 

 
Tillbaka till toppen