Hoppa till innehåll

Rapport Artificiell intelligens 4.0: Finland har möjlighet att vara en föregångare i den etiska digitala och gröna omställningen

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 24.10.2022 10.34
Pressmeddelande
Ihminen käyttämässä yrityksen digitaalista laitetta, paljon teknologiaa

Syftet med programmet Artificiell intelligens 4.0 som inleddes i november 2020 var att utarbeta ett åtgärdsprogram för Finland för att påskynda användningen av AI-teknik och främja den fjärde industriella revolutionen. I den nyligen färdigställda slutrapporten har man samlat utvecklingsområdena, målen och åtgärderna för att säkerställa Finlands framgång i den digitala och gröna omställningen. 

Enligt slutrapporten Suomi kaksoissiirtymän suunnannäyttäjänä (Finland föregångare i den dubbla omställningen) från programmet Artificiell intelligens 4.0 kan Finland vara en föregångare i den dubbla omställningen, dvs. den digitala och gröna omställningen som framskrider samtidigt. Den dubbla omställningen erbjuder företagen nya affärs- och tillväxtmöjligheter och anknyter också till Finlands mål om konkurrenskraft samt klimatneutral och digital industri.

”Den finländska industrins trumfkort är hållbarhet, förmåga till förnyelse och banbrytande teknik. Vi har färdigheter att hålla oss bland de bästa länderna inom teknik och artificiell intelligens, men det kräver att vi vidtar konkreta åtgärder som riktar sig långt in i framtiden. Dessa åtgärder och utvecklingsområden har sammanställts på ett heltäckande sätt i programmet Artificiell intelligens 4.0”, säger näringsminister Mika Lintilä.

Tre utvecklingsområden för att påskynda den digitala gröna utvecklingen i Finland

Slutrapportens första utvecklingsområde är satsningar på forskning, utveckling och investeringar inom spetsteknik. Till spetsteknik hör till exempel trådlösa datanät (5G och 6G), artificiell intelligens och kvantteknik. Investeringarna i spetsteknik ökar globalt varmed Finlands föregångarroll inte är möjlig utan en ökande satsning på kompetens. 

Ett annat utvecklingsområde är att öka den digitala förmågan samt att främja ibruktagandet av teknik som påskyndar den digitala och gröna omställningen i små och medelstora industriföretag. Nivån på små och medelstora företags digitala kapacitet bör höjas betydligt i Finland.

Det tredje utvecklingsområdet är satsningar på Finlands internationella roll. Finlands ställning bör stärkas genom europeiskt samarbete och transatlantiska förbindelser. Även finländska företag bör stärka sin roll och verkningsfullhet i beslutsfattandet på EU-nivå, i FUI-projekt och nätverk.

Målet är en ren, effektiv och digital industri 2030

Ett mål i programmet Artificiell intelligens 4.0 är att den finska industrin 2030 ska vara ren, effektiv och digital. I rapporten framhävs coronavirusets läror i syfte att minska sårbarheten i industrins värdekedjor och stärka Europas tekniska suveränitet. Det ryska angreppet har ytterligare betonat betydelsen av dessa mål.

Internationellt sett ökar betydelsen av på digitaliseringen och den reglering som påverkar artificiell intelligens och tillhörande teknik utvecklas snabbt. Den finländska industrin ska vara en föregångare också i etiskt hållbara teknik.

Finland har möjlighet att spela en viktig roll i förhållande till sin storlek när det gäller att påverka Europas rättvisa dubbla omställning och globala utveckling genom internationellt samarbete, Europeiska unionens institutioner och nätverk. 

Ytterligare information:
Jussi Herlin, ordförande för programmet Artificiell intelligens 4.0, [email protected] 
Ilona Lundström, avdelningschef, vice ordförande för programmet Artificiell intelligens 4.0, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7186
Sonja Hällfors, näringsministerns specialmedarbetare, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7380
Satu Vasamo-Koskinen, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7073
Kristine Alanko, sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7344

Länkar: