Statens och städernas ekosystemavtal ger ny kraft för samutveckling av innovationer
Ekosystemavtal som stärker statens och universitetsstädernas innovationsverksamhet har tillfört ett betydande mervärde när det gäller att rikta verksamheten samt att fördjupa samarbetet mellan företag, högskolor och städer och stärka städernas roll. Resultaten framgår av den halvtidsutvärdering som publicerades den 14 januari 2025 och som gäller verksamhetsmodellen för avtalen 2021–2027.
”Stadsregionerna är viktiga draglok för tillväxten och innovationskluster för hela Finland. Ekosystemavtalen är ett bra exempel på hur dragkraften i dessa kompetenskluster kan stärkas: skräddarsydda avtal utifrån städernas behov främjar en verkningsfull partnerskapsutveckling och upptäckten av lösningar som stöder koldioxidsnålhet, digitalisering och välfärd. Städerna bedriver ett viktigt samarbete med företag, högskolor och andra intressentgrupper, och att stödja detta arbete gagnar hela Finland”, säger kommun- och regionminister Anna-Kaisa Ikonen, som ansvarar för stadspolitiken.
”Innovationer uppstår alltid någonstans, ofta i städerna. Därför är det viktigt med en fungerande förbindelse och synergi mellan städernas åtgärder och den nationella politiken. Utvärderingen visar att de nationella politiska målen på ett bra sätt stöder städernas innovationsverksamhet och lokala styrkor. Ekosystemavtalen främjar uppkomsten av attraktiva innovationsmiljöer, vilket ökar den efterlängtade tillväxten av FoU-investeringar i Finland”, säger näringsminister Wille Rydman.
Genomförandet av avtalen har i huvudsak framskridit planenligt, även om sättet att finansiera projekt har varit nytt för många städer och utmaningarna i informationssystemet till en början fördröjde starten. Man har funnit fungerande modeller för genomförandet och finansieringen har varit en väsentlig hjälp för många städer när det gäller att inleda, främja och fördjupa FoUI-samarbetet. Enligt utvärderingen bör städerna under resten av perioden fästa uppmärksamhet vid företagseffekter, projekthelheter med hög målnivå och strategisk ledning av verksamheten med hjälp av en projektportfölj.
Halvtidsutvärderingen ger en grund för de enskilda städernas utvecklingsbehov och fungerar också som ett underlag för eventuella revideringar av avtalens huvudinnehåll vid övergången till slutet av perioden 2025–2027. De strategiska huvudteman som 2021 valdes ut i dialogen mellan städerna och staten är fortfarande aktuella. Utvärderingen visar dock att några städer har ett behov av att uppdatera de valda huvudtemana och att i avtalen inkludera till exempel de nyaste lösningarna för energiomställning, såsom väteteknik.
I utvärderingen beskrivs avtalen som smörjmedel för samarbetsnätverk och något som sätter fart på det öppna samarbetet. För många städer är de också en viktig imagefaktor som ger trovärdighet när de är verksamma på internationella arenor.
Rekommendationer ges i utvärderingen om att stärka företagsorienteringen i syfte att öka företagens satsningar på forskning, utveckling och innovationer samt att stödja det internationella samarbetet och det internationella pionjärskapet. Det skulle vara viktigt att ytterligare öka den växelverkan som många städer upplever som nyttig samt att få fart på samarbetet mellan ministerierna och städerna. En betydande del av rekommendationerna håller redan på att genomföras.
Ekosystem är samarbetsnätverk som påskyndar innovation och som sammanför företag, högskolor, forskningsinstitut och den offentliga förvaltningen. Genom ekosystemavtal kan man på motsvarande sätt samordna innovationspolitiska och stadspolitiska åtgärder. Verksamheten är organiserad och långsiktig och baserar sig på en gemensam ambitiös vision och gemensamma mål. Universitetsstädernas ekosystemavtal har sedan 2021 genomförts med EU:s finansiering för hållbar stadsutveckling som en del av EU:s regional- och strukturpolitiska program Ett förnybart och kompetent Finland 2021–2027.
Mer information:
Teemu Hartikainen, näringsministerns specialmedarbetare, tfn 029 504 7296
Mika Pikkarainen, konsultativ tjänsteman, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 3622
Olli Voutilainen, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 4919
Våra sposten är format på fö[email protected]