Hoppa till innehåll

Statsrådet godkände ändringar i stödområdena för regionutveckling

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 5.9.2024 13.27
Pressmeddelande

Statsrådet har fattat beslut om ändringar i stödområdena I och II för EU:s regionalstöd. Ändringarna grundar sig på halvtidsöversynen av Europeiska kommissionens regionalstödskarta och riktlinjer för regionalstödet. Inom stödområdena kan nivån på NTM-centralernas investeringsstöd till företag vara högre än i resten av landet.

Det främsta syftet med statligt regionalstöd är att främja ekonomisk utveckling i EU:s mindre gynnade områden. Med stöd av statsrådets förordning justeras stödområdena I och II för mindre gynnade kommuner. Som kriterier vid bedömningen av kommunernas förutsättningar beaktas bland annat gles bosättning, bruttonationalprodukt, arbetslöshet, strukturomvandling och närhet till EU:s yttre gräns.

På basis av halvtidsöversynen avlägsnas följande kommuner från stödområde II: Alavo, Kuortane, Etseri, Alajärvi, Evijärvi, Lappajärvi, Soini, Vindala, Gustav Adolfs, Heinola, Sysmä, Padasjoki och Juupajoki. 

Kommunerna Kotka, Fredrikshamn och Pyttis läggs till stödområde I. På detta sätt stöds återhämtningen i den ekonomiska regionen Kotka–Fredrikshamn, som lidit av strukturomvandlingar och av effekterna i gränsregionen av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Av regionens kommuner hör redan Miehikkälä och Vederlax till stödområde I.

Det regionala stödet främjar regionernas ekonomi och jämnar ut fördelningen av resurser

Det främsta syftet med det regionala stödet är ekonomisk utveckling i EU:s mindre gynnade områden. Genom att främja och underlätta en hållbar utveckling i stödområdena främjas EU:s sammanhållningspolitik, som syftar till att stärka den ekonomiska och sociala sammanhållningen genom att jämna ut skillnader i regionernas utveckling. Genom den förhöjda stödnivån i Finland ska skillnaderna i regionernas utveckling jämnas ut och en positiv utveckling främjas i stödområdenas kommuner.

Beviljandet av regionalt stöd är ett undantag från det allmänna förbudet mot statligt stöd i EU-fördraget. Befolkningsandelen i de områden som är berättigade till regionalt stöd är 48 procent i hela EU. I Finland får högst 26,86 procent av landets befolkning bo i de stödberättigade områdena. Den nu godkända förordningen gäller till och med den 31 december 2027.

Mer information:
Teemu Hartikainen, näringsministerns specialmedarbetare, tfn 050 563 0200
Hanna-Maria Urjankangas, ledande sakkunnig, tfn 0295 047 127