Hoppa till innehåll

Beredningen av programmen för norra och östra Finland inleds

arbets- och näringsministerietstatsrådets kansli
Utgivningsdatum 26.1.2024 12.32 | Publicerad på svenska 26.1.2024 kl. 13.13
Pressmeddelande

Statsrådets kansli har den 26 januari 2024 skickat en begäran om att utse medlemmar till beredningsgrupperna för programmen för norra och östra Finland. Programmens mandatperiod sträcker sig från den 12 februari 2024 ända till slutet av regeringsperioden.

Målet med de program som ska utarbetas för båda regionerna är att främja ett fullt utnyttjande av möjligheterna i norra och östra Finland, särskilt när det gäller den ekonomiska tillväxten, den regionala livskraften, påskyndandet av investeringar, kompetensutvecklingen och tillgången på arbetskraft.

Syftet är dessutom att främja Finlands försörjningsberedskap och självförsörjning i det förändrade säkerhetspolitiska läget och att stärka säkerheten i det nordiska samarbetet, EU-samarbetet och NATO-samarbetet på ett sätt som beaktar den nya geopolitiken och våra förbindelser västerut. Programarbetet samordnas med andra projekt som främjar föresatserna i regeringsprogrammet med beaktande av synpunkter från norra och östra Finland.

Båda programmen ska innehålla koncisa och konkreta åtgärder för att

  1. öka möjligheterna till hållbar tillväxt och nya investeringar samt stärka Finlands konkurrenskraft och regionernas livskraftsfaktorer
  2. på ett hållbart sätt utnyttja möjligheterna med ren energi och stödja en digital och ren tillväxt
  3. öka regionens attraktionskraft i fråga om hållbar turism
  4. främja kompetensen och tillgången på kompetent arbetskraft 
  5. stärka säkerheten, försörjningsberedskapen och självförsörjningsgraden i hela Finland
  6. öka regionens (fysiska och digitala) tillgänglighet.

Regeringen inleder beredningen av programmen genom att tillsätta egna beredningsgrupper och delegationer för båda programmen för att å ena sidan stödja beredningsarbetet och å andra sidan följa upp genomförandet av åtgärderna efter att beredningsgrupperna har avslutat sitt arbete. De viktigaste aktörerna i regionerna är brett representerade i delegationerna.

Beredningsgrupperna har till uppgift att tillsammans med delegationerna lägga fram förslag till program för norra Finland och östra Finland och de åtgärder som ska ingå i dem senast den 31 december 2024. Beredningsgrupperna rapporterar om hur arbetet framskrider till ministerarbetsgruppen för sysselsättning och företagande. Även hela regeringen kommer att regelbundet behandla helheten. Beredningen av båda programmen styrs av en styrgrupp som består av alla statssekreterare och leds av statsministerns statssekreterare.
 

Ytterligare information:
Harri Martikainen, avdelningschef, tfn 0295 160 856, statsrådets kansli
Tiina Korhonen, avdelningschef, tfn 0295 047 138, arbets- och näringsministeriet