Statsrådet och ministerierna Media
Meny
Coronaviruset: statsrådets information och råd om koronaviruset samt  det aktuella läget och vanliga frågor på thl.fi

Finlands och Islands statsministrar diskuterade EU-ärenden och Arktisfrågor

Statsrådets kommunikationsavdelning 25.1.2019 11.45 | Publicerad på svenska 25.1.2019 kl. 13.52
Pressmeddelande 42/2019

Statsminister Juha Sipilä och Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir hade ett enskilt möte i samband med det nordiska klimatmötet fredagen den 25 januari.

Statsministrarna diskuterade aktuella EU-ärenden och Finlands EU-ordförandeskap som inleds i juli. Bland annat brexit var en fråga som lyftes fram vid mötet.

”Brexit är en beklaglig sak för oss alla – för Storbritannien, EU och nära partnerländer – men världen går inte under för det. Utträdesavtalet är den bästa möjliga kompromissen. Vi vill inte öppna det”, sade statsminister Sipilä.

”Arktiska rådet har en viktig roll”

Statsministrarna Sipilä och Jakobsdóttir diskuterade också ländernas bilaterala relationer, Arktisfrågor, innovationspolitik och Islands olika ordförandeskap under 2019. Finlands ordförandeskap i Arktiska rådet slutar i maj, varefter Island inleder sin tvåårsperiod som ordförandeland.

”Finland och Island arbetar för en smidig övergång mellan ordförandeskapsperioderna. Vi är glada över att Island fortsätter arbetet med frågor såsom meteorologi och sot. Vi har fått se att Arktissamarbetet fortsätter framgångsrikt trots internationella spänningar. Arktiska rådet har en viktig roll i att stärka freden, stabiliteten och det konstruktiva samarbetet i den arktiska regionen”, sade statsminister Sipilä.

Ytterligare information: Jani Raappana, specialmedarbetare (internationella frågor), tfn 0295 160 306, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

Tillbaka till toppen