Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Europaminister Tuppurainen och Sveriges EU-minister Dahlgren framhåller EU:s betydelse som säkerhetsgarant

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 14.3.2022 18.44 | Publicerad på svenska 15.3.2022 kl. 10.39
Pressmeddelande 173/2022
Europaministrar Hans Dahlgren och Tytti Tuppurainen står framför Finska, Svenska och EU flaggor

Europaminister Tytti Tuppurainen och Sveriges EU-minister Hans Dahlgren träffades i Stockholm måndagen den 14 mars och förde en ingående diskussion om säkerhetsläget i Europa och om andra aktuella EU-frågor.

Europaminister Tytti Tuppurainen och Sveriges EU-minister Hans Dahlgren träffades i Stockholm måndagen den 14 mars och förde en ingående diskussion om säkerhetsläget i Europa och om andra aktuella EU-frågor.

Ett framträdande tema var Finlands och Sveriges orubbliga stöd till Ukraina och EU:s beslutsamhet att försvara det ukrainska folket och Ukrainas suveränitet. Både Finland och Sverige har kraftfullt fördömt den ryska invasionen av Ukraina, som strider mot internationell rätt. Båda länderna ger Ukraina ekonomiskt och materiellt bistånd både direkt och via EU. 

”Finland och Sverige har ett större behov än någonsin att upprätthålla täta kontakter sinsemellan. Vi delar samma säkerhetsmiljö och agerar tillsammans som en del av Europeiska unionen. Vi är nära partner till Nato. Vi driver ett intensivt internationellt försvarssamarbete i synnerhet med Förenta staterna, och arbetet har en stark nordisk dimension. Vi samarbetar utan förhandsbestämda begränsningar för att skapa beredskap för alla slags situationer, och nu är vi, i likhet med resten av Europa och den västliga gemenskapen, mitt inne i en kraftig förändring. Det är naturligt att man i denna situation också diskuterar ett eventuellt Natomedlemskap både i Sverige och i Finland”, säger minister Tuppurainen.

Finland och Sverige har lagt vikt vid klausulen om ömsesidigt stöd och bistånd (artikel 42.7 i EU-fördraget), som har fått en mer framträdande roll i det förändrade säkerhetsläget. Artikeln förpliktar EU-medlemsstaterna att med alla till buds stående medel ge stöd och bistånd till en medlemsstat som har utsatts för ett väpnat angrepp på sitt territorium. I Versaillesförklaringen, som EU-ländernas stats- och regeringschefer antog vid toppmötet i Versailles den 10–11 mars, fastställs det att EU förbinder sig till klausulen om ömsesidigt stöd och bistånd.

Ministrarna förde också en ingående diskussion om andra aktuella EU-frågor. De behandlade bland annat det pågående arbetet för att utveckla EU:s försvarsförmåga, den i nuläget accentuerade betydelsen av grön omställning och minskat energiberoende, rättsstatsfrågor och Sveriges förestående EU-ordförandeskap med start i januari 2023.

Under sitt besök i Stockholm träffade minister Tuppurainen också svensk tjänstemannaledning och företrädare för det svenska näringslivet.

Mer information: Lotta Nymann-Lindegren, enhetschef, tfn 0295 160 058, och Saara Pokki, specialmedarbetare (EU-ärenden) tfn 0295 160620, statsrådets kansli
 

 
Tillbaka till toppen