Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Finanspolitiska ministerutskottet förordade ersättning för kostnaderna för förebyggande av coronan vid gränsövergångsställen 

finansministerietstatsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 27.8.2020 13.11
Pressmeddelande 540/2020

Regeringens finanspolitiska ministerutskott behandlade vid sitt möte den 26 augusti principerna för ersättning av kommunernas, Finavias och andra aktörers kostnader för hälsosäkerheten vid gränsövergångsställena.

Finanspolitiska ministerutskottet konstaterade att kommunerna och Finavia ska ersättas till fullt belopp för kostnaderna för upprätthållandet av hälsosäkerheten vid gränsövergångsställena i enlighet med de faktiska kostnaderna. Den verksamhet som ersätts ska grunda sig på uppdrag från och styrning av social- och hälsovårdsministeriet och den ska anknyta till verksamheten vid gränsövergångsstället.

Kommunerna ersätts för kostnader som orsakas av hälsorådgivning och coronatester för passagerare vid flygplatser, i hamnar och vid landgränsen. Till exempel på Helsingfors-Vanda flygplats inleddes i början av augusti en hälsorådgivnings- och coronatestningspunkt, som Vanda stad upprätthåller i samarbete med HNSLAB. Helsingfors stad öppnade å sin sida ett första hälsorådgivningsställe för fartygspassagerare vid terminalen i västra hamnen i mitten av augusti.
Finavia får ersättning för kostnaderna för den allmänna rådgivningen på flygplatserna och för handledningen av passagerare. Hamnbolagen och Villmanstrands flygplats kompenseras också för eventuella kostnader som orsakas dem.

Finansministeriet och social- och hälsovårdsministeriet bereder noggrannare anvisningar om ersättandet av utgifterna före utgången av oktober 2020.
Det är motiverat att ersätta kostnaderna till fullt belopp eftersom det är fråga om en nationellt viktig åtgärd för att förebygga smittsamma sjukdomar. Med särskild finansiering vill man säkerställa att verksamheten genomförs i enlighet med de nationella målen, även om det är fråga om en lagstadgad uppgift för kommunen. Ersättningsprincipen stöds också av att hälsosäkerhetsåtgärderna vid gränsövergångsställena gäller invånarna i flera kommuner samt resenärer från utlandet. Kostnaderna ersätts högst ända till 1.7.2021. 

Ersättandet av kostnaderna har beretts i en för ministerierna gemensam  arbetsgrupp som sörjer för hälsosäkerheten vid gränsövergångsställena. Målet för arbetsgruppen som tillsatts av social- och hälsovårdsministeriet är att säkerställa ett smidigt samarbete mellan myndigheterna och olika aktörer när det gäller bekämpningen av koronaepidemin vid gränsövergångsställena.

Ytterligare information: 
Ville-Veikko Ahonen, finansråd, enhetschef, finansministeriet, tfn 0295 530 066, [email protected] 
Pekka Tulokas, beredskapsdirektör, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 2020, [email protected] 
 

 
Tillbaka till toppen