Hoppa till innehåll

Forsknings- och innovationsrådet diskuterade utgångspunkterna för utvecklingen av FoUI-politiken

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 12.12.2023 18.28 | Publicerad på svenska 13.12.2023 kl. 14.29
Pressmeddelande

Forsknings- och innovationsrådet, som leds av statsminister Petteri Orpo, samlades till regeringsperiodens första möte den 12 december. Rådet behandlade beredningen av den fleråriga planen för forsknings- och utvecklingsfinansieringen och situationen i fråga om finansieringen samt den parlamentariska övervakningen av forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamheten (FoUI). Dessutom diskuterade rådet sina uppgifter och planerade sin egen verksamhet under regeringsperioden.

I enlighet med regeringsprogrammet utarbetar regeringen en åttaårig plan för FoU-finansieringen och andra aspekter av FoUI-politiken. Planen ska innehålla en beskrivning av nuläget inom forsknings-, utvecklings- och innovationssystemet och av målen för systemet samt de huvudsakliga riktlinjerna för finansieringen av forsknings- och utvecklingsverksamheten. Planen bereds av en arbetsgrupp som tillsatts av undervisnings- och kulturministeriet och arbets- och näringsministeriet. Forsknings- och innovationsrådet leder beredningen av planen. 

I diskussionen om forsknings- och innovationsrådets uppgiftsområde lyftes det fram att det behövs en gemensam lägesbild över forsknings- och utvecklingsverksamheten som underlag för uppställandet av mål. Rådet anser att det är nödvändigt att lyfta ambitionsnivån för FoU-verksamheten för att trygga produktivitetstillväxten och välfärden.

I anslutning till rådet ordnas parlamentarisk övervakning av FoUI-verksamheten i enlighet med de riktlinjer som den parlamentariska FoUI-arbetsgruppen presenterade våren 2023. Forsknings- och innovationsrådet är ett rådgivande organ inom statsförvaltningen. Rådet består av medlemmar av statsrådet och utomstående sakkunniga och har till syfte att utveckla en forsknings- och innovationspolitik som stöder välfärd och bildning samt ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar tillväxt och konkurrenskraft. Under hösten reformerades rådets verksamhetsmodell i enlighet med de riktlinjer som den parlamentariska FoUI-arbetsgruppen utarbetade 2022. Statsrådet tillsatte forsknings- och innovationsrådet den 22 november 2023 för samma mandatperiod som riksdagen.

Ytterligare information: Henrik Vuornos, statsministerns specialmedarbetare, tfn 050 408 44 22, Antti Pelkonen, vetenskaplig expert, statsrådets kansli, tfn 0295 160 533
E-postadresserna har formen [email protected].