Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Ministeriöt perustivat yhteistyöryhmän koordinoimaan koronaepidemian torjuntaa rajaylityspaikoilla

sosiaali- ja terveysministeriövaltioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 13.7.2020 20.47
Tiedote 489/2020

Hallitus linjasi tänään 13. heinäkuuta kirjallisessa menettelyssä ministeriöiden yhteisestä työryhmästä, joka huolehtii terveysturvallisuudesta rajanylityspaikoilla.

Hallitus varautuu matkustajamäärien kasvuun rajanylityspaikoilla, ja päätöksen tavoitteena on tartuntatautitilanteen mahdollisimman tehokas torjunta liikenteen vilkastuessa.

Tartuntatautilain 7 pykälän mukaisesti tartuntatautien torjunnan yleinen suunnittelu, ohjaus ja valvonta sekä valtakunnallinen terveydenhuollon häiriötilanteisiin varautuminen ja näiden tilanteiden johtaminen kuuluvat sosiaali- ja terveysministeriölle. 

Tämän mukaisesti sosiaali- ja terveysministeriö asettaa välittömästi viranomaistyöryhmän, jonka tavoitteena on varmistaa viranomaisten ja eri toimijoiden saumaton yhteistyö koronaepidemian torjumisessa rajanylityspaikoilla.

Työryhmän jäseninä ovat sosiaali- ja terveysministeriön lisäksi ainakin sisäministeriö, ulkoministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, aluehallintovirasto, liikenne- ja viestintävirasto Traficom sekä Finavia. Yhteistyöryhmän työhön osallistuvat myös asianomaisen rajanylityspaikan kunnan ja aluehallintoviranomaisen tartuntatautien torjunnasta vastaavat edustajat sekä Lappeenrannan lentoasema soveltuvin osin.

Sosiaali- ja terveysministeriö laatii suunnitelman maahantulopisteiden terveysturvallisuuden varmistamiseksi ja johtaa työtä suunnitelman toteuttamiseksi. Kukin ministeriö viranomainen ja muu toimija vastaavat suunnitelman toimeenpanosta oman toimialansa ja toimivaltansa perusteella. Perhe- ja peruspalveluministeri johtaa ministereiden välistä yhteistyötä.

Koronapandemian yhteydessä rajoilla on tarvittu monia toimia. Toiminnassa on ollut mukana lukuisia eri toimijoita, jotka toimivat aina oman lainsäädäntönsä mukaan. Yhteistyöstä on sovittu tilanteen mukaan erilaisissa verkostoissa ja tarvittaessa on käytetty virka-apua. Nyt asetettu työryhmä jatkaa rajoilla tapahtuvan viranomaisyhteistyön koordinaatiota koronaepidemian torjunnassa. 

Yhteistyöryhmän tehtävä ja toimikausi määritetään tarkemmin asettamispäätöksessä. Toimeenpano säilyy toimivaltaisilla viranomaisilla, mutta yhteistyöryhmä varmistaa, ettei mikään tilanne epidemian torjumiseksi rajanylityspaikoilla jää huomiotta.

Lisätietoja: työryhmän puheenjohtaja, valmiusjohtaja Pekka Tulokas, sosiaali- ja terveysministeriö, [email protected] ja valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski, p. 040 5364821.

 
Tillbaka till toppen