Hoppa till innehåll

Ministrarna med ansvar för EU-frågor förbereder Europeiska rådets kommande möte

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 18.3.2024 14.46
Pressmeddelande

Rådskonstellationen allmänna rådet sammanträder i Bryssel tisdagen den 19 mars. På rådets agenda står förberedelser inför Europeiska rådets marsmöte, rådets bidrag till den europeiska planeringsterminen 2024 och en diskussion om EU:s framtid. Europa- och ägarstyrningsminister Anders Adlercreutz företräder Finland vid mötet.

Huvudteman för Europeiska rådets möte den 21–22 mars är läget i Ukraina, säkerhet och försvar samt läget i Mellanöstern. Finland framhåller vikten av att EU fortsätter stödja Ukraina politiskt, ekonomiskt och militärt samt behovet av att införa ytterligare sanktioner mot Ryssland. Rysslands aggression och förändringarna i den säkerhetspolitiska miljön kräver långsiktiga insatser för säkerhet och försvar av EU. Finland stöder åtgärderna för att stärka EU:s krisberedskap. Att främja principen om övergripande säkerhet är en central prioritering i EU:s kommande strategiska agenda. Den kommande kommissionen bör lägga fram ett förslag om att skapa en beredskapsunion som bygger på övergripande säkerhet. När det gäller Mellanöstern understöder Finland samstämmiga och kraftfulla EU-insatser.

”Finlands linje är klar: hela EU måste förbinda sig till att stödja Ukraina så länge som det behövs. Också andra utrikespolitiska utmaningar kräver att Europa talar med en samstämmig röst, bland annat när det gäller att snabbt förbättra läget i Mellanöstern”, säger minister Adlercreutz.

Rådet kommer att behandla det belgiska ordförandeskapets sammanfattande rapport om de olika rådskonstellationernas bidrag till den europeiska planeringsterminen 2024. Ordförandeskapet lägger fram en uppdaterad färdplan för den europeiska planeringsterminen 2024. 

Rådet fortsätter diskussionen om EU:s framtid, särskilt med tanke på EU:s utvidgning. Finland anser att en utvidgning som bygger på kandidatländernas egna meriter och uppfyllelse av medlemskapskriterierna stärker unionens säkerhet, globala ställning och ekonomiska välfärd och främjar demokrati, rättsstatsutveckling och de grundläggande fri- och rättigheterna. I det rådande geopolitiska läget betonar Finland framför allt Östra och Norra Finlands betydelse för hela Europas säkerhet. Finland framhåller att en utvidgning av unionen skulle innebära en större inre marknad och nya tillväxtmöjligheter för finländska företag.

I rådskonstellationen allmänna rådet företräds medlemsländerna i huvudsak av sina ministrar med ansvar för EU-frågor. Allmänna rådet ansvarar bland annat för förberedelserna inför Europeiska rådets möten. Det ansvarar också för flera tvärpolitiska områden, till exempel för förhandlingarna om budgetramen och för EU:s utvidgning. Dessutom behandlar rådet frågor som rör rättsstatsprincipen. 

Ytterligare information: Heli Siivola, specialsakkunnig, tfn 050 576 7745, och Andreas Elfving, specialmedarbetare, tfn 050 310 0274, statsrådets kansli
 

Tillbaka till toppen