Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Minnesmärke över president Mauno Koivisto avtäcks lördagen den 25 november

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 14.11.2023 13.08
Pressmeddelande
Illustration av minnesmärket.

Minnesmärket över president Mauno Koivisto avtäcks i Lilla parlamentets park i Helsingfors lördagen den 25 november 2023, då det har förflutit 100 år sedan president Koivisto föddes. Med minnesmärket hedrar statsrådet president Koivistos minne och omfattande livsverk.

Minnesmärket Välittäjä (Förmedlaren) är formgivet och tillverkat av skulptören Kirsi Kaulanen, som 2021 utsågs till vinnare i en formgivningstävling om minnesmärket som utlystes av statsrådets kansli.

Den konstnärliga nivån i tävlingen var hög, och det kom in sammanlagt 110 godkända tävlingsbidrag. Vinnaren utsågs av en jury som bestod av kommittén för minnesmärket över president Mauno Koivisto och två konstnärsmedlemmar utsedda av Konstnärsgillet i Finland.

Statsrådets kansli har beställt verket Välittäjä av skulptören Kirsi Kaulanen. Upphandlingens värde uppgår till 1 035 000 euro. Statsrådets kansli donerar verket till Helsingfors stads konstsamling. Finlands alla framlidna presidenter har officiella minnesmärken i huvudstaden.

Det sex meter höga och femton meter långa verket i två delar är tillverkat av rostfritt stål och placerat på båda sidor om mittgången i Lilla parlamentets park. Det är möjligt att gå genom verket.

Den högsta statsledningen i Finland deltar i avtäckningsceremonin som inleds kl. 17.. Republikens president Sauli Niinistö och statsminister Petteri Orpo håller tal. För musiken svarar gymnasiet Sibelius-lukios kammarkör och Gardets musikkår.

Avtäckningsceremonin är öppen för allmänheten. Allmänheten kommer åt minnesmärket ungefär fr.o.m. kl. 17.40. Avtäckningsceremonin fortsätter med en tillställning för inbjudna gäster i riksdagens Lilla parlamentet-byggnad, där professor Tapio Bergholm håller ett festtal under rubriken President Koivisto 100 år.

Mauno Henrik Koivisto var Republiken Finlands president 1982–1994. Han var krigsveteran, bankdirektör, filosofie doktor, statsminister och republikens president, och lotsade Finland i riktning mot EU-medlemskap.

President Koivisto avled i Helsingfors den 12 maj 2017. Han fick statsbegravning i Helsingfors den 25 maj 2017. President Koivisto är begravd på Sandudds begravningsplats.

Ytterligare information: Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen, ledande sakkunnig, tfn 0295 160 220, och Aapo Riihimäki, specialsakkunnig i kommunikation, tfn 050 471 3020, statsrådets kansli
 

 
Tillbaka till toppen