Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media

Pääministeri Rinne ja komission tuleva puheenjohtaja von der Leyen keskustelivat EU:n tulevan rahoituskehyksen viimeistelystä

Valtioneuvoston viestintäosasto 24.10.2019 13.50
Tiedote 560/2019
Pääministeri Rinne ja komission tuleva puheenjohtaja von der Leyen Kesärannassa
Pääministeri Rinne ja komission tuleva puheenjohtaja von der Leyen Kesärannassa

Pääministeri Antti Rinne ja Euroopan komission tuleva puheenjohtaja Ursula von der Leyen keskustelivat tänään Helsingissä EU:n tulevan rahoituskehyksen eli pitkän aikavälin budjetin (2021-2027) viimeistelystä ja tulevan komission ohjelman painopisteistä.

EU:n neuvoston puheenjohtajamaana parhaillaan toimiva Suomi on vienyt eteenpäin rahoituskehysneuvotteluja. Suomen tavoitteena on antaa sopimusluonnos, eli niin sanottu neuvottelulaatikkoasiakirja lukuineen, Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle vuoden loppuun mennessä.

”Seuraavaksi viimeistelemme neuvottelulaatikon lukuineen ja esittelemme sen jäsenmaille. Tämän jälkeen on Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan, eli joulukuun alusta alkaen Charles Michelin, päätettävissä milloin kehyksestä pyritään sopuun Eurooppa-neuvostossa. Toivomme, että sopu löytyy mahdollisimman pian, jotta tärkeitä uusia rahoitusohjelmia päästään viipymättä toteuttamaan”, pääministeri Rinne sanoo.

Ilmastotyö tulee näkymään vahvasti rahoituskehyksessä sekä tulevan komission ohjelmassa.

”Tulevassa kehyksessä ainakin 25 prosenttia rahoituksesta ohjataan ilmastonmuutosta torjuviin toimenpiteisiin. EU on edelläkävijä globaalissa ilmastotyössä, ja näin tulee olla myös jatkossa. Unionin tavoite olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä on konkreettinen tavoite, jonka saavuttamiseksi tämä ilmastotyötä tukeva budjetti on avainasemassa”, sanoo pääministeri Rinne.

Keskusteluissa oli myös laajemmin tulevan komission ohjelma ja sen prioriteetit.

”Haluan kiittää tulevaa puheenjohtaja von der Leyeniä siitä, että hän painottaa ohjelmassaan vahvasti tutkimuksen, digitalisaation, tekoälyn ja puhtaan teknologian merkitystä. Suomi tukee täysin näitä prioriteetteja”, toteaa pääministeri Rinne.

Von der Leyenin komissio aloittaa kautensa sen jälkeen, kun Euroopan parlamentti on hyväksynyt kokonaisuudessaan uuden komission kokoonpanon.

Lisätietoja: pääministerin EU-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto, p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Pilvi-Elina Kupias, p. 0295 160 995, erityisavustaja (mediasuhteet) Dimitri Qvintus, p. 050 574 0956 ja EU- ja kv-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia

Tillbaka till toppen