Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsminister Sipilä vid ASEM-toppmötet: Global problemlösning kräver gemensamma ansträngningar

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 16.7.2016 8.59
Pressmeddelande 313/2016

Statsminister Juha Sipilä har representerat Finland vid ASEM-toppmötet för Europa och Asien i Mongoliets huvudstad Ulaanbaatar den 15–16 juli. Huvudtemat vid ASEM:s 20-årsjubileumsmöte var att stärka kontakterna mellan Europa och Asien ytterligare. Också de aktuella händelserna i Nice och Turkiet fick stor plats på mötet. I samband med mötet hade statsminister Sipilä också flera bilaterala möten med andra statsledare som deltog i mötet.

I sitt anförande vid mötessessionen konstaterade statsminister Sipilä att ASEM-samarbetet har en särskild betydelse för Finland eftersom landet under sitt EU-ordförandeskap 2006 var värd för ASEM:s 10-årsjubileumsmöte. Han betonade behovet av att öka kontakterna mellan Europa och Asien också i framtiden, t.ex. genom att man utvecklar de ekonomiska kontakterna och trafikförbindelserna.

Sipilä konstaterade att det arktiska området är en viktig och aktuell fråga för Finland eftersom landet blir ordförande i Arktiska rådet nästa år. Sipilä betonade särskilt klimatförändringens konsekvenser för den arktiska miljön och påminde att följderna av förändringarna i miljön kommer att beröra oss alla. Kampen mot klimatförändringen kräver därför ett omfattande internationellt samarbete. 

– Svaret på dessa utmaningar är en renare och grönare tillväxt. Detta öppnar enorma möjligheter för samarbetet mellan Europa och Asien, sade Sipilä.

I sitt andra anförande inför representanter från cirka 50 länder betonade Sipilä betydelsen av problemlösningsförmåga och politisk vilja när man söker svar på gemensamma globala utmaningar. Som exempel på detta nämnde Sipilä migration och flyktingskap. 

–Vår utgångspunkt måste vara att rädda liv och respektera de mänskliga rättigheterna. Men vi måste också göra mer för att lösa orsakerna bakom migrationen. I detta arbete anser Finland att konfliktlösning och fredsmedling är ytterst viktiga.

Bilaterala möten

I samband med mötet hade statsminister Sipilä också flera bilaterala möten med de asiatiska ländernas ledare. Statsministern förde diskussioner med Mongoliets president och premiärminister, Myanmars president och Kazachstans, Singapores och Vietnams premiärministrar. Han hade också ett bilateralt möte med Polens premiärminister.

Ytterligare information: Anna-Kaisa Heikkinen, specialmedarbetare (internationella frågor), tfn 0295 160 306 och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 050 468 5302, statsrådets kansli

Deklarationen från Ulaanbataar, som antogs vid mötet, ordförandens kommuniké och uttalande om terrorismen finns på mötets webbplats (http://www.asem11.mn).

Foton till mediernas förfogande finns på mötesarrangörernas webbplats (http://asem11.mn/?page_id=3319&lang=en) och statsrådets Flickr-konto (https://www.flickr.com/photos/FinnishGovernment)

 
Tillbaka till toppen