Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsminister Juha Sipiläs minnesord vid minnesstunden för president Mauno Koivisto 25.5.2017

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 25.5.2017 16.57
Tal

Ärade fru Tellervo Koivisto, Mauno Koivistos anhöriga,
Herr och fru Republikens President,
Övriga begravningsfölje,
Mina Damer och Herrar,
Excellencies, Ladies and Gentlemen,

Bästa anhöriga,

Jag har själv färska erfarenheter av att av sorg alltid är något mycket individuellt. Vi förhåller oss alla på olika sätt till den. Särskilt viktigt är att finna en väg ur sorgen till att kunna glädja sig över de gemensamma åren. Jag tror att Ni känner tacksamhet över Er käras långa och givande liv.

Det värmde mitt hjärta att Er uttryckliga önskan för minnesstunden var att den skulle hedra minnet av president Koivisto på ett ljust och framåtblickande sätt.

Ärade åhörare,

President Mauno Henrik Koivisto avled på Snellmansdagen, som är finskhetens dag. Han avled samma år som Finland firar hundraårsjubileet av sin självständighet. I president Koivistos liv kristalliseras det självständiga Finlands historia.

I dag hör Finland till de mest framgångsrika länderna i världen, vare sig man ser till det materiella välståndet, utbildningens kvalitet, lyckligheten, förtroendet för förvaltningen eller respekten för de mänskliga rättigheterna. I denna framgångssaga var Mauno Koivisto både ett vittne och en aktiv aktör.

Som människa förverkligade Mauno Koivisto den finländska drömmen. Han föddes i ett arbetarhem, gick ut folkskolan och började sedan arbeta. När vinterkriget bröt ut sökte han sig som 16-åring till en släckningsenhet. I fortsättningskriget försvarade han redan landet med vapen i hand, mot slutet i jägarkompaniet i 1:a divisionen under Lauri Törni.

Koivisto berättade hur han när vapnen tystnat i september 1944 steg upp på löpgravens kant och tänkte att det måste finnas något annat sätt att hantera grannrelationer än genom krig. Sålunda kom han som fotsoldat att sammanfatta den utrikespolitiska linje som alla Finlands presidenter har följt sedan dess.

Efter krigen gick Koivisto i läroverk på kvällslinje och därefter vidare till Åbo universitet, där han disputerade för doktorsgraden 1956. Hans begåvning och målmedvetenhet gjorde att han avancerade mot allt mer krävande uppgifter, till statsminister i två repriser och slutligen år 1982 till republikens president. Mauno Koivistos liv är sannerligen en stor finländsk berättelse.

Även om det redan förflutit 23 år sedan Mauno Koivistos presidentperiod löpte ut, har han satt en stark prägel på dagens samhälleliga liv.

Som ledare för utrikespolitiken lotsade han med säker hand Finland ut ur det kalla krigets värld och in i Europeiska unionen.

Inom inrikespolitiken arbetade han för stabilitet och en utveckling mot äkta parlamentarism. Under hans presidentperiod ordnades tre riksdagsval, och de regeringar som Koivisto utnämnde efter valen satt hela valperioden ut. Denna praxis har blivit en etablerad del av den finländska parlamentarismen.

Som politiker tillhör jag en annan generation än Mauno Koivisto. Jag låter därför dem som kände honom bättre stå för den karaktärsbeskrivning som brukar ges i minnesord. Jag nöjer mig med att konstatera att de böcker han skrev, de intervjuer han gav och hans andra offentliga framträdanden liksom de människor han träffade alla samstämmigt vittnar om att Koivisto inte bara var en välutbildad människa, men också en bildad människa i ordets djupaste mening. Han förblev trogen sina värderingar. Det andliga arvet från hemmet bar honom genom livet.

För mig var Koivisto en unik kombination av ekonomiskt proffs och utrikespolitisk expert. Jag ser fortfarande framför mina ögon nyhetsbilderna av volleybollspel, där lagets medelålder var skrämmande hög. Det oaktat träffade passningarna rätt och smasharna planen.

Koivistos ”funderingar” har ibland ansetts svårbegripliga, och hans samtida förstod nog inte alltid vad han menade. Han har emellertid gett oss många kärnfulla aforismer. Låt mig få citera fritt några av dem som jag själv har funnit synnerligen träffande:

”Medborgarnas intresse för politik bör inte överskattas, men lika lite bör man underskatta deras politiska omdömesförmåga.”

Eller

”Politiken är alltid fel politik ur någon synvinkel.”

Och vidare:

”Saker brukar ordna sig.”

Så är det ju.

Ett tema som Koivisto grubblade över var frågan om individens ansvar i förhållande till samhällets ansvar. Detta tema är fortfarande aktuellt. Koivisto närmade sig temat bl.a. under den ekonomiskt svåra perioden i början av 1990-talet.

President Koivisto betonade – ibland tvärtemot den allmänna opinionen – att individen inte helt kan avsäga sig ansvaret för sig själv. I en tid med svåra problem ville han inte omyndigförklara folket, och han påminde om hur ineffektivt ett förmyndarsamhälle i värsta fall kan vara. Eftersom han var en sparsam människa var han också oroad över den samtida generationens vilja att skuldsätta sig på bekostnad av kommande generationer, som ju inte har möjlighet att uttala sig om saken.

Det är ett viktigt budskap också i dag.  Vi måste komma ihåg att livet fortsätter också efter oss. Den samhälleliga makten är alltid bara ett lån, och vi måste använda den med vishet och eftertanke.

Ärade åhörare,

När president Koivisto var ung fick största delen av finländarna sitt levebröd från skogen och åkern. Det hundraåriga Finland siktar på digitalisering, robotar och artificiell intelligens. Koivistos tankar om att det är klokt att lita på att allt kommer att gå väl i livet ger oss framtidstro och mod att utnyttja de möjligheter som förändringarna för med sig.

Låt oss minnas och glädjas över hans enastående levnadsbana och de djupa avtryck som han lämnat i våra hjärtan och i det finländska samhället.

Vi har kommit hit för att ta farväl. President Mauno Koivisto är borta. Även om en tidsålder går i graven med honom, kommer han att leva länge i våra hjärtan. President Koivisto är en budbärare för den finländska drömmen.

 
Tillbaka till toppen