Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Republikens president och utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet behandlade situationen i Vitryssland

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 19.8.2020 11.55 | Publicerad på svenska 19.8.2020 kl. 16.30
Pressmeddelande 523/2020

Onsdagen den 19 augusti diskuterade republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott situationen i Vitryssland.

Presidentvalet i landet uppfyllde varken internationella kriterier eller OSSE:s och dess valobservatörsorganisation ODIHR:s kriterier, och var inte fritt eller rättvist. Myndigheternas våld är oacceptabelt. Ett eventuellt nyval bör förrättas i enlighet med överenskomna principer, bland annat med internationell valobservation organiserad av OSSE. 

Finland framhåller vikten av att avhålla sig från våld och kraftåtgärder, frige politiska fångar och föra en nationell dialog för att fredligt lösa situationen. Vitrysslands och dess medborgares egen vilja och grundläggande fri- och rättigheter måste respekteras. Finland understöder införandet av EU-sanktioner riktade mot personer och stödet för det civila samhället och oberoende medier i Vitryssland. Därtill är det skäl att hålla dialogen öppen med representanter för den vitryska regimen. Finland stöder de föreslagna åtgärderna med anknytning till OSSE, till exempel OSSE-delegationens besök i Vitryssland.
 
Ytterligare information: Mikko Kinnunen, avdelningschef, tfn 0295 351 820, och Maimo Henriksson, avdelningschef, tfn 0295 351 247, utrikesministeriet
 

Anna-Maja Henriksson Antti Kaikkonen Li Andersson Maria Ohisalo Pekka Haavisto Sanna Marin Ville Skinnari
 
Tillbaka till toppen