Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Staten och Finnair kom överens om hybridlånearrangemang

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 17.3.2021 14.34 | Publicerad på svenska 18.3.2021 kl. 10.33
Pressmeddelande 170
Finnairin lentokoneita lentokentällä

Staten undertecknade i dag den 17 mars ett avtal med Finnair Abp om en hybridlånelimit på 400 miljoner euro för att stödja bolaget med anledning av coronapandemin. Beslutet om arrangemanget fattades vid statsrådets allmänna sammanträde den 18 februari. Arrangemanget har godkänts av Europeiska kommissionens konkurrensmyndighet i enlighet med Europeiska unionens regler om statligt stöd. I enlighet med avtalsvillkoren står av limiten till börsbolaget Finnairs förfogande ett belopp på cirka 350 miljoner euro med stöd av kommissionens beslut om statligt stöd av den 12 mars 2021. För de återstående cirka 50 miljoner euro söks ännu separat kommissionens godkännande.

Lånet beviljas av den oanvända andelen av det anslag på 700 miljoner euro som riksdagen beviljade våren 2020. För arrangemanget söks inga nya medel ur statsbudgeten.

Flygtrafiken har inte återhämtat sig från coronakrisen som väntat, och coronan inverkar fortfarande kraftigt på flygtrafiken i Finland. Finnairs passagerarvolymer är bara cirka tio procent av det de var före pandemin. Pandemin och reserestriktionerna har orsakat bolaget stora förluster. Finnair är ett bolag av strategiskt intresse för staten. Bolaget har betydande positiva effekter med tanke på flygtrafikklustret och flygförbindelserna, och dessa inverkar också på näringslivet och medborgarna.

”Fungerande flygförbindelser är ett livsvillkor för hela Finland. Inrikes och internationella förbindelser är nödvändiga för såväl finländarna som företagen. I egenskap av ansvarsfull ankarinnehavare måste vi stödja bolaget, som lider av följderna av den värsta krisen i hela flygtrafikens historia. Finnair är ett mycket viktigt bolag för oss”, konstaterar Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen.

Våren 2020 stödde staten börsbolaget Finnair genom att delta i bolagets aktieemission i förhållande till sin ägarandel och genom att bevilja en garanti på 90 procent för bolagets arbetspensionslån.

I statsrådets ägarpolitiska principbeslut fastställs det att en grundläggande värdering inom alla statliga bolag ska vara företags- och samhällsansvar, och att bolagen i sitt beslutsfattande också ska beakta verksamhetens sociala, regionala och miljömässiga konsekvenser.

I mars 2020 offentliggjorde Finnair ett ambitiöst ansvarsprogram, enligt vilket bolaget före utgången av 2025 ska halvera sina nettoutsläpp jämfört med 2019 års nivå och bli klimatneutralt senast 2045.  Avdelningen för ägarstyrning vid statsrådets kansli för en aktiv dialog om ansvarsfrågor med bolaget och förutsätter som en del av sitt ägarstyrningsarbete att Finnair följer statsrådets ägarpolitiska principbeslut och de principer som ingår i bolagets eget ansvarsprogram.

Ytterligare information: Tino Aalto, specialmedarbetare,  [email protected], tfn 050 436 9188, Kimmo Viertola, avdelningschef, [email protected], tfn 0295 160 026, och Minna Pajumaa, finansråd, [email protected], tfn 0295 160 147
Förfrågningar om intervjuer med minister Tuppurainen: Emilia Tervonen, specialmedarbetare, [email protected], tfn 050 552 0676
 

 
Tillbaka till toppen