Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsminister Marin deltog i en stödkonferens för Ukraina i Warszawa

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 5.5.2022 16.04 | Publicerad på svenska 5.5.2022 kl. 17.04
Pressmeddelande 293/2022
Pääministeri Marin ja Ukrainan pääministeri Denys Šmyhal kokouspöydän ääressä
Statsminister Marin och Ukrainas Statsminister Denys Šmyhal

Statsminister Sanna Marin företrädde Finland vid en internationell stödkonferens för Ukraina, som ordnades i Warszawa torsdagen den 5 maj. I samband med konferensen hade statsminister Marin också ett enskilt möte med Polens premiärminister Mateusz Morawiecki.

Den internationella stödkonferensen på hög nivå ordnades på initiativ av Polen och Sverige i samarbete med EU och FN. Syftet var att samla finansiellt bistånd till Ukrainas akuta behov, att diskutera sätt att hjälpa landet på längre sikt och att bygga upp tro på framtiden.

I sitt anförande fördömde statsminister Marin Rysslands angreppskrig mot Ukraina och berättade att Finland är redo att påföra Ryssland hårdare sanktioner. Statsministern framhöll också behovet av ett hållbart eldupphör för att människor ska kunna evakueras och biståndet ska nå fram.

”Det är hela tiden fler och fler som förlorar sina hem. Vi måste göra vårt allt för att hjälpa de nödställda så att de inte faller offer för utnyttjande eller människosmuggling. Finland förbereder i nära samarbete med ukrainska myndigheter transporter av ensamresande barn och rörelsehindrade direkt från Ukraina till Finland”, sade statsminister Marin vid konferensen.

Finland har gett Ukraina finansiellt och militärt bistånd. Dessutom har det reserverats 700 miljoner euro för att hjälpa dem som flyr från Ukraina till Finland.

”Vi håller också på att bereda ett nytt beslut om humanitärt bistånd och stöd för återuppbyggnad till ett belopp av cirka 70 miljoner euro. Därtill beslutade Finland i dag om ytterligare försvarsmaterielbistånd till Ukraina”, berättade statsminister Marin.

”Ukraina kämpar för hela Europa och vinner kriget. Våra tankar är hos ukrainarna, och vi stöder Ukrainas framtid och dess tappra folk. Finland är redo att göra sin del”, avslutade statsministern sitt anförande.

Före konferensen träffade statsminister Marin Polens premiärminister Mateusz Morawiecki och tackade Polen för landets ledarskap och praktiska stöd vid insatserna för att hjälpa Ukraina. Temat för statsminister Marins och premiärminister Morawieckis enskilda möte var det förändrade säkerhetsläget i Europa till följd av den ryska invasionen. Polen och Finland förenas av Östersjöregionens säkerhetspolitiska miljö och ett nära samarbete i EU, genom Finlands Natopartnerskap och bilateralt. Ministrarnas samtal gällde särskilt olika alternativ för att stärka Finlands säkerhet och Finlands eventuella ansökan om medlemskap i Nato. Statsminister Marin och premiärminister Morawiecki diskuterade också ytterligare sanktioner mot Ryssland, minskning av energiberoenden och aktuella EU-frågor.

Ytterligare information: Lauri Voionmaa, specialmedarbetare (internationella ärenden), tfn 050 421 0422, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli 
 

 
Tillbaka till toppen