Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsminister Marin och Estlands premiärminister Kallas träffades i Tallinn

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 7.3.2022 15.24 | Publicerad på svenska 7.3.2022 kl. 16.39
Pressmeddelande 152/2022
Statsminister Marin och Statsminister Kallas står framför finska och estländsk flaggorna

Statsminister Sanna Marin och Estlands premiärminister Kaja Kallas träffades i Tallinn måndagen den 7 mars. Ministrarna diskuterade säkerhetsläget i Europa, samarbetet kring aktuella EU-frågor och de bilaterala relationerna mellan Finland och Estland. I samband med mötet offentliggjordes en utredning om möjligheterna att utveckla samarbetet mellan Finland och Estland.

”Premiärminister Kallas och jag delade oron över situationen i Ukraina. Ryssland måste omedelbart upphöra med krigshandlingarna. Finland och Estland försvarar tillsammans med de andra EU-länderna Ukrainas självständighet och suveränitet. Våra tankar går till Ukraina och ukrainarna, men vi agerar också konkret. Finland har stött Ukraina ekonomiskt, humanitärt och med skyddsutrustning och vapen”, berättade statsminister Marin vid en presskonferens i Tallinn.

Statsminister Marin och premiärminister Kallas tog emot en utredning om samarbetet mellan Finland och Estland. Utredningen har gjorts av de tidigare ministrarna Anne-Mari Virolainen och Jaak Aaviksoo på uppdrag av Finlands och Estlands regeringar och med stöd av ländernas utrikespolitiska institut. Arbetet har pågått det senaste året. Utredningsrapporten innehåller rekommendationer för utveckling av samarbetet mellan Finland och Estland bland annat när det gäller ekonomi, grön omställning, digitalt samarbete, kultur och utbildning. Rekommendationerna i utredningen kommer att behandlas på olika håll, också mellan regeringarna.

Under sitt besök träffade statsminister Marin också talmannen för Estlands parlament Jüri Ratas.

Ytterligare information: Jari Luoto, statsministerns understatssekreterare för Europafrågor, tfn 050 468 5949, Tuulia Pitkänen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 041 501 3092, Lauri Voionmaa, specialmedarbetare (internationella ärenden), tfn 0295 160 306, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden och internationella ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

Ytterligare information om utredningen om samarbetet mellan Finland och Estland:
Anne-Mari Virolainen, riksdagsledamot, tfn +358 50 512 1941
 

 
Tillbaka till toppen