Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media

Statsminister Marin och Estlands premiärminister Kallas: ”Vi ska ytterligare stärka relationerna mellan våra länder”

Statsrådets kommunikationsavdelning
19.2.2021 13.11
Pressmeddelande 100/2021
statsminister Sanna Marin och Estlands premiärminister Kaja Kallas

Finland och Estland inleder ett utredningsarbete som ska pågå i ungefär ett år i syfte att ytterligare utveckla relationerna mellan länderna. En överenskommelse om detta nåddes i samband med att statsminister Sanna Marin och Estlands premiärminister Kaja Kallas träffades i Helsingfors. Besöket i Finland var premiärminister Kallas första utlandsbesök, vilket är ett tecken på ett nära och gott samarbete mellan Finland och Estland.

”Finland och Estland har speciella och utomordentligt goda relationer. Men vi kan utveckla och stärka våra gemensamma insatser inom många områden. Det är en tid sedan den senaste utredningen från 2008”, sade statsminister Marin.

Till utredare har utsetts tidigare ministrarna Anne-Mari Virolainen från Finland och Jaak Aaviksoo från Estland. Båda ländernas utrikespolitiska institut stöder arbetet. I utredningen ska behandlas bland annat temana digitalisering, handel, utbildning, kontakter mellan medborgarna och säkerhetsfrågor.

Statsminister Marin och premiärminister Kallas behandlade också läget med tanke på coronapandemin och de åtgärder som pandemin kräver. Dessutom diskuterade de aktuella EU-frågor, såsom klimatpolitiken, relationerna mellan EU och Ryssland samt temana för Europeiska rådets videokonferens nästa vecka. EU-ländernas ledare samlas för att diskutera coronapandemin och säkerhets- och försvarssamarbetet.

Under sitt besök i Helsingfors träffade premiärminister Kallas också republikens president Sauli Niinistö.

Ytterligare information: Jari Luoto, statsministerns understatssekreterare för Europafrågor, tfn 050 468 5949, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden och internationella ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

Tillbaka till toppen