Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsminister Marin om händelserna i Förenta staterna

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 7.1.2021 17.47 | Publicerad på svenska 7.1.2021 kl. 18.59
Pressmeddelande

Händelserna i Förenta staterna, en av världens äldsta demokratier, har skakat världen och även oss i Finland. Det våldsamma intrånget i kongressen och försöket att hindra stadfästandet av valresultatet är allvarliga handlingar som bör fördömas. Gårdagens händelser har även krävt dödsoffer.

Europa och Förenta staterna delar en historisk värdegrund som nu utsatts för ett angrepp. Vi accepterar inte att den demokratiska processen angrips eller att resultatet av fria val ifrågasätts.

Det är viktigt att kongressen trots våldsamheterna har stadfäst valresultatet. Det visar att demokratin och institutionerna fungerar också under exceptionella förhållanden. Händelserna har fördömts på bred front i hela landet.

President Joe Biden och hans regering tillträder den 20 januari. Vi vill bygga upp ett nära samarbete med den nya förvaltningen. President Biden och vice president Kamala Harris har ett stort och svårt jobb framför sig, inte minst med att stärka sammanhållningen inom landet.

Finlands förbindelser till Förenta staterna har alltid varit goda, intensiva och omfattande. Vi har höga förväntningar gällande samarbetet, såväl det bilaterala som inom Europeiska unionen, på flera områden där det inte varit alldeles lätt under de senaste åren. Ett exempel är arbetet mot klimatförändringen.

De multilaterala institutionerna behöver Förenta staternas ledarskap och engagemang. Vi behöver ett starkt samarbete mot klimatförändringen och för de mänskliga rättigheterna, demokratin och jämlikheten. Även den pågående globala pandemin visar hur viktigt det multilaterala samarbetet är och hur sårbara vi är utan fungerande samarbete.

Ytterligare information: Lauri Voionmaa, specialmedarbetare (internationella ärenden), tfn 0295 160 306, statsrådets kansli

 
Tillbaka till toppen