Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media

Statsminister Marin träffade förbundskansler Merkel i Tyskland

Statsrådets kommunikationsavdelning
27.10.2021 13.53 | Publicerad på svenska 27.10.2021 kl. 15.18
Pressmeddelande
Pääministeri Sanna Marin ja liittokansleri Angela Merkel kävelevät pois kokoushuoneesta.

Statsminister Sanna Marin diskuterade med Tysklands avgående förbundskansler Angela Merkel vid ett avskedsbesök i Berlin onsdagen den 27 oktober.

Statsminister Marin och förbundskansler Merkel konstaterade att de bilaterala relationerna mellan Finland och Tyskland har blivit allt intensivare under Merkels tid som förbundskansler och att länderna i dag är eniga i många viktiga frågor som rör EU-politiken och den internationella agendan.

Statsminister Marin och förbundskansler Merkel utbytte åsikter om viktiga frågor på Europeiska unionens agenda, bland annat situationen i Polen, stärkandet av rättsstatsprincipen i Europa, hanteringen av pandemin, vaccinationstäckningen, de finanspolitiska reglerna och konkurrenskraften. Marin och Merkel framhöll vikten av EU:s sammanhållning. De diskuterade också relationerna till Turkiet, Ryssland och Kina och tog upp frågan om en större strategisk autonomi för EU, unionens funktionsförmåga och tryggandet av den europeiska kompetensen och konkurrenskraften i en föränderlig internationell omvärld.

Tisdagen den 26 oktober träffade statsminister Marin vice förbundskansler, finansminister Olaf Scholz, som för närvarande leder regeringsförhandlingarna i Tyskland. De diskuterade det politiska läget och aktuella EU-frågor, till exempel klimat- och energipolitiken.
 
I Berlin träffade statsminister Marin också Världshälsoorganisationen WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus och deltog i WHO:s världshälsotoppmöte World Health Summit. Statsminister Marin öppnade mötets avslutande del med ett anförande om välfärdsekonomi.
 
Ytterligare information: Lauri Voionmaa, statsministerns specialmedarbetare (internationella ärenden), tfn 0295 160 306, och Päivi Paasikoski, statsrådets kommunikationsdirektör, tfn 0295 160 136, statsrådets kansli
 

Tillbaka till toppen