Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsminister Marin träffade Kanadas premiärminister Trudeau

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 23.3.2022 22.29 | Publicerad på svenska 24.3.2022 kl. 10.11
Pressmeddelande Tiedote 199/2022
Statsminister Sanna Marin och Kanadas premiärminister Justin Trudeau i Bryssel
Statsminister Sanna Marin och Kanadas premiärminister Justin Trudeau i Bryssel

Statsminister Sanna Marin träffade Kanadas premiärminister Justin Trudeau i Bryssel onsdagen den 23 mars. Ministrarna diskuterade Rysslands invasion av Ukraina, sanktionerna mot Ryssland, det omfattande biståndet till Ukraina, utvecklandet av Europas säkerhets- och försvarssamarbete samt Finlands relation till Nato.

”Det är mycket viktigt med samordnade motåtgärder. Västländernas sanktioner mot Ryssland har varit hårda och haft effekt. Vi måste också i fortsättningen reagera på Rysslands agerande snabbt, kraftfullt och i nära samarbete”, sade statsminister Marin.

Rysslands invasion av Ukraina har avsevärt förändrat säkerhetsläget och den säkerhetspolitiska omgivningen i Europa. Nato har ökat sin närvaro i Östeuropa och Baltikum i syfte att stärka den avskräckande effekten och det kollektiva försvaret. Kanada är ett centralt Natoland som är starkt engagerat i säkerheten i Europa och Östersjöregionen genom Nato. Kanada leder Natos insats Enhanced Forward Presence i Lettland. Kanada ställer sig i likhet med de övriga Natoländerna fast bakom Natos linje om att hålla sin dörr öppen.

De diplomatiska förbindelserna mellan Finland och Kanada fyller 75 år i år. Gemensamt för Finland och Kanada är ländernas nordliga läge, att de är parlamentariska demokratier, att de är tvåspråkiga länder och att de är starkt engagerade i mänskliga rättigheter och jämställdhet. Handeln mellan Finland och Kanada utvecklas gynnsamt.

Statsminister Marin befinner sig i Bryssel för att delta i Europeiska rådets möte som inleds torsdagen den 24 mars. Premiärminister Trudeau befinner sig i Bryssel för G7-ländernas och Natos toppmöten.

Ytterligare information: Jari Luoto, statsministerns understatssekreterare för Europafrågor, tfn 050 468 5949, Lauri Voionmaa, specialmedarbetare (internationella ärenden), tfn 0295 160 306, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden och internationella ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli
 

 
Tillbaka till toppen