Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media

Statsminister Marin uppmanar EU att distribuera coronavaccin snabbare

Statsrådets kommunikationsavdelning
11.1.2021 21.12
Pressmeddelande

Statsminister Sanna Marin skickade ett brev till Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen måndagen den 11 januari. Marin tackar kommissionen för att ha ordnat den EU-gemensamma upphandlingen av coronavaccin och driver på åtgärder för effektivare vaccindistribution.

Statsminister Marin uppmanar kommissionen att göra allt som står i dess makt för att läkemedelsbolagen ska producera vaccin så effektivt som möjligt och för att distributionen av EU:s gemensamt upphandlade vaccin till medlemsländerna ska ske snabbare än för närvarande. Statsminister Marin önskar att kommissionen ger en uppdatering av vaccinläget inför videokonferensen med EU-ländernas stats- och regeringschefer nästa vecka.

Statsminister Marin tog också upp tillgången på vaccin i ett telefonsamtal med ordförandelandet för Europeiska unionens råd Portugals premiärminister António Costa på måndag kväll. Statsminister Marin och premiärminister Costa diskuterade också programmet för Portugals EU-ordförandeskap. Dess huvudmål är att påskynda ekonomisk återhämtning genom en grön och digital omställning, att främja den europeiska pelaren för sociala rättigheter och att stärka Europas strategiska autonomi.

Ytterligare information: Jari Luoto, statsministerns understatssekreterare för Europafrågor, tfn 050 468 5949, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

Tillbaka till toppen