Hoppa till innehåll

Statsminister Orpo i Bryssel: Finland stöder partnerländerna på västra Balkan på deras väg mot EU-medlemskap

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 13.12.2023 22.27 | Publicerad på svenska 14.12.2023 kl. 11.54
Pressmeddelande
Toppmötes deltagare i gruppfoto
Foto: EU

EU-länderna och länderna på västra Balkan fördjupade samarbetet vid ett toppmöte i Bryssel onsdagen den 13 december. Statsminister Petteri Orpo underströk att Rysslands anfallskrig mot Ukraina har framhävt betydelsen av partnerskapet när det gäller att garantera Europas säkerhet.

”Finland stöder partnerländerna på västra Balkan på deras väg mot EU-medlemskap. Vi håller med Europeiska kommissionen om att unionens utvidgning kan påskyndas”, sade statsminister Orpo.
 
Efter mötet gav EU-länderna ett uttalande som bekräftar engagemanget för att länderna på västra Balkan har en framtid som EU-medlemmar. Kandidatländerna måste naturligtvis genomföra de reformer i fråga om bland annat rättsstatsprincipen som krävs för medlemskap.
 
Samarbetet mellan EU och länderna på västra Balkan kommer på många sätt att bli intensivare. Enligt Finland är det viktigt att öka samarbetet särskilt inom cybersäkerhet, hantering av hybridhot, skydd av kritisk infrastruktur och bekämpning av informationspåverkan.
 
”Det är viktigt att kandidatländernas utrikes- och säkerhetspolitik helt överensstämmer med unionens politik. Så ska det också vara i fråga om sanktionerna mot Ryssland. Samarbete på det här området är särskilt viktigt i dagens geopolitiska verklighet. Det stärker resiliensen och säkerheten i Europa”, konstaterade statsminister Orpo.
 
Ytterligare information: Tuomas Tikkanen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 523 5768, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli