Hoppa till innehåll

Statsminister Orpo och Polens premiärminister Tusk intensifierade samarbetet mellan sina länder i Warszawa

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 16.2.2024 15.07 | Publicerad på svenska 16.2.2024 kl. 15.46
Pressmeddelande
Statsminister Orpo Statsminister Tusk promenerar sida vid sida

Den aktuella situationen vid gränsen, situationen i Ukraina samt säkerheten och försvaret i Europa stod på agendan när statsminister Petteri Orpo träffade Polens nya premiärminister Donald Tusk i Warszawa fredagen den 16 februari. Under diskussionen framhöll statsminister Orpo utöver säkerhet och försvar också andra viktiga mål som Finland vill att ska beaktas på EU:s gemensamma agenda under nästa EU-valperiod 2024–2029.

Vid en presskonferens efter mötet betonade statsminister Orpo att Europa snabbt måste fatta beslut för att stärka sin säkerhet.
 
”Vi européer måste ta ett större ansvar för vår säkerhet. Vi förstår det väl i Finland och Polen – nära Ryssland. Finland blev Natomedlem förra året i april. Vi stärker försvaret och beredskapen både för vår egen och för våra allierades del”, sade statsminister Orpo.
 
Statsminister Orpo betonade att Europa snabbt måste stärka försvarsindustrin och till exempel påskynda produktionen av ammunition.

”Det gör det möjligt för Europa att fortsätta stödja Ukraina. Ett starkt eget försvar stärker också den avskräckande effekt som ska skydda hela Europa”, konstaterade statsminister Orpo.
 
”Finland har beslutat att fördubbla sin ammunitionsproduktion. Jag ser många möjligheter till samarbete med Polen inom försvarsindustrin”, sade statsminister Orpo. 
 
Statsminister Orpo och premiärminister Tusk diskuterade också den aktuella situationen vid gränsen och Rysslands åtgärder. Både Polen och Finland har blivit utsatta för hybridattacker där avsikten är att styra tredjelandsmedborgare över landgränsen. Vid gränsen mellan Polen och Belarus har störningen pågått i flera år.

”Finland har god beredskap för hybridpåverkan, och vi fortsätter att utveckla beredskapen”, berättade statsminister Orpo.
 
”Det är klart att vi behöver metoder på EU-nivå för att förhindra och hantera situationer där vi blir utsatta för instrumentalisering av migranter. Polen och Finland ser i stort sett lika på saken”, säger statsminister Orpo.

Under diskussionen konstaterades också ett behov av att stärka livskraften i områdena vid EU:s yttre gräns. I Finland handlar det om Östra och Norra Finland. Både Finland och Polen drabbas av problem med gränsområdenas livskraft och tänker initiera diskussion om temat på EU-nivå.
 
Vid presskonferensen konstaterade statsminister Orpo att Finland är glad över att ”vinden har vänt” i Polen i och med den nya regeringen under ledning av premiärminister Tusk.
 
”Rättsstatsprincipen lägger grunden för allt. Förtroendet mellan EU-länderna förutsätter att rättsstatsprincipen respekteras, och det är viktigt också för att EU:s inre marknad ska fungera. Vi uppskattar det att vår viktiga EU-partner aktivt försöker skingra orosmoln kring rättsstatsprincipen”, sade statsminister Orpo.
 
Under ledning av premiärminister Tusk har Polen intagit en stark roll vid EU:s förhandlingsbord. Polen intensifierar till exempel sitt samarbete med de nordiska och de baltiska länderna.
 
Ytterligare information: Tuomas Tikkanen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 523 5768, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli