Hoppa till innehåll

Statsrådet visar sitt stöd för Ukraina den 24 februari 2024

statsrådets kommunikationsavdelningutrikesministeriet
Utgivningsdatum 22.2.2024 9.57
Pressmeddelande

Ryssland inledde ett fullskaligt anfallskrig mot Ukraina för två år sedan. Statsrådet visar sitt stöd för Ukraina genom att flagga med Finlands och Ukrainas flaggor på årsdagen av krigets utbrott lördagen den 24 februari 2024. Dessutom ska Sjöekipaget lysas upp i blått och gult, färgerna i den ukrainska flaggan.

Statsrådet flaggar som stöd för Ukraina på Statsrådsborgen, Senatstorget och Sjöekipaget. Även Helsingfors universitet deltar i flaggningen på Senatstorget.

Flaggningen börjar på morgonen klockan 8. Flaggningen fortsätter på Senatstorget fram till klockan 20, då även det evenemang som ordnas på torget, Ett ljus för Ukraina, avslutas. Alla är välkomna att minnas krigsoffren och visa sitt stöd för Ukraina genom att tända ett ljus på Helsingfors domkyrkas trappa klockan 15–20.

Evenemanget arrangeras av Kyrkan i Helsingfors och föreningarna Mothersforpeace ry och Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa ry i samarbete med Helsingfors stad, Helsingfors universitet, statsrådets kansli och Ukrainas ambassad.

Rysslands anfallskrig har orsakat enorm förödelse och oerhört stort lidande. Ukrainarna kämpar för demokratiska värden och för en regelbaserad internationell ordning.

Finland står orubbligt bakom Ukraina så länge det behövs. Ukraina förtjänar en rättvis och hållbar fred. Under de senaste två åren har Finland gett Ukraina bistånd till ett sammanlagt värde av 2,5 miljarder euro.

Ytterligare information: Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen, ledande sakkunnig, statsrådets kansli, tfn 0295 160 220, [email protected]