Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Annonseringen om upphandlingar reformeras hösten 2023

finansministeriet
Utgivningsdatum 23.2.2023 9.43
Nyhet
Hilma logo.

Annonseringen om upphandlingar ska ses över och förenhetligas inom EU. I och med reformen ändras de nationella annonserna och EU-annonserna i tjänsten hankintailmoitukset.fi (Hilma) och i de system för konkurrensutsättning som den privata sektorn tillhandahåller.

Genom reformen kommer det bland annat att kunna göras upphandlingsannonser samtidigt på flera olika språk, kommer det till en ny separat annons för marknadsundersökningar, kommer antalet fritextfält att minska och fler färdiga alternativ att erbjudas. 

De nya upphandlingsannonserna införs nationellt vid ingången av september. I det första skedet införs förnyade annonser vid upphandling som överstiger EU-tröskelvärdena. De förnyade annonserna tas i bruk inom den nationella upphandlingen i början av 2024. I Finland kommer det även i fortsättningen att annonseras om upphandlingar i den lagstadgade annonseringstjänsten för offentlig upphandling, Hilma, som ägs av finansministeriet. Utbildningar för ibruktagande av de nya annonserna startar i augusti 2023. 

Reformen främjar digitaliseringen av upphandlingar

Reformeringen av annonserna påskyndar digitaliseringen av offentliga upphandlingar inom hela EU och förenhetligar offentliggörandet av uppgifter om upphandlingar. Reformen förbättrar uppgifternas kvalitet och analysmöjligheterna. Reformen baserar sig på Europeiska kommissionens genomförandeförordning om eForms. 

Information om reformen och hur den framskrider ges på webbplatsen för tjänsten Hilma. Information om reformen och om ändringar i användargränssnittet för tjänsten Hilma kommer dessutom att ges i samband med flera informationstillfällen och utbildningar i år.

Tjänsten Hilma utvecklas som en del av åtgärdsprogrammet för verkningsfull offentlig upphandling. Inom programmet har det redan genomförts mer än 30 konkreta åtgärder för att förbättra offentliga upphandlingars verkningsfullhet.

Ytterligare information:
Olli-Juhani Piri, specialsakkunnig, finansministeriet, tfn 0295 530 173, olli-juhani.piri(at)gov.fi   
Tuula Risikko, utvecklingschef, Hansel, tfn 0294 444 277, tuula.risikko(at)hansel.fi

Uppdaterat den 17 april 2023. Mera information om tidsplanen för reformen har tillagts.

 
Tillbaka till toppen