Hoppa till innehåll

Arbetsgrupp utarbetar en tillväxtstrategi för finansbranschen

finansministeriet
Utgivningsdatum 7.3.2024 7.48
Pressmeddelande

En arbetsgrupp ska utreda hur finansbranschen i högre grad än för närvarande skulle kunna främja hållbar ekonomisk tillväxt och samtidigt skapa mer arbete och skatteinkomster i Finland.

Arbetsgruppen ska utarbeta en tillväxtstrategi för finansbranschen. Som bakgrund till strategin ska arbetsgruppen bedöma hur finansbranschen påverkat den ekonomiska tillväxten i Finland under de senaste 10–15 åren. Gruppen bedömer dessutom regleringens inverkan på finansmarknadens funktion.

Arbetsgruppen ska, till stöd för tillväxtstrategin, utreda alternativ för att effektivisera riktandet av finansieringen i Finland ur den ekonomiska tillväxtens perspektiv.

Dessutom ska arbetsgruppen utreda hur marknadsbaserad finansiering av företagens tillväxt kunde främjas. Gruppen beaktar också åtgärder som kunde sänka tröskeln för att notera företag, öka börsens livskraft och förbättra småplacerares ställning.

Som en del av tillväxtstrategin lägger arbetsgruppen fram konkreta förslag till hur Finland kunde påverka fördjupandet av EU:s kapitalmarknadsunion.

Projektet baserar sig på regeringsprogrammets mål om att höja uppskattningen av företagande och ägande. Arbetsgruppen består av företrädare för bland annat branschen och olika myndigheter. Arbetsgruppens mandatperiod löper ut den 31 maj 2025.

Mer information:
Pauli Kariniemi, överdirektör, arbetsgruppens ordförande, tfn 02955 30210, pauli.kariniemi(at)vm.fi

Tillbaka till toppen