Hoppa till innehåll

En preliminär statsandelskalkyl för den kommunala basservicen 2025 har publicerats

finansministeriet
Utgivningsdatum 23.9.2024 14.50
Pressmeddelande

Kalkylen innehåller åtgärder enligt budgetpropositionen för 2025 och uppdateringar av bestämningsfaktorerna. I kalkylen ingår också arbets- och näringsreformen, som träder i kraft 2025. Under 2025 uppgår statsandelen för kommunal basservice till cirka 3,4 miljarder euro.

I budgetpropositionen för 2025 uppgår kostnaderna för de arbets- och näringstjänster som överförs från staten till kommunerna till cirka 658 miljoner euro. De ändringar i uppgifterna i anslutning till arbetskrafts- och integrationstjänster som träder i kraft 2025 minskar emellertid kommunernas kostnader och statsandelsfinansiering med cirka 51 miljoner euro. Genom statsandelarna ersätts kommunerna dessutom för det utvidgade finansieringsansvaret för arbetslöshetsförmånerna. Ersättningen höjer kommunernas statsandel med 216 miljoner euro från och med 2025.

Justeringen av kostnadsfördelningen mellan staten och kommunerna görs för första gången i enlighet med övergångsbestämmelserna för social- och hälsovårdsreformen 

Enligt de övergångsbestämmelser om social- och hälsovårdsreformen som ingår i lagen om statsandel för kommunal basservice görs en justering av kostnadsfördelningen mellan staten och kommunerna för 2025 för första gången sedan social- och hälsovårdsreformen. Justeringen av kostnadsfördelningen ökar statsandelarna med cirka 64,5 miljoner euro.

Prisindexet för kommunal basservice enligt budgetpropositionen är 3,4. Det innebär att statsandelen ökar med cirka 86 miljoner euro. I enlighet med regeringsprogrammet görs emellertid åren 2024–2027 en minskning i indexhöjningen av statsandelen för kommunal basservice. Denna minskning motsvarar en procentenhet. I och med avdraget minskar statsandelen 2025 med 25 miljoner euro.

I den uppdaterade kalkylinformationen har beaktats kända uppgifter om bestämningsfaktorer samt andra bakgrundsuppgifter som inverkar på statsandelarna för kommunal basservice. Beräkningen av utjämningen av statsandelen på basis av skatteinkomsterna baserar sig på Skatteförvaltningens preliminära debiteringsuppgifter för 2023 från augusti.

Den slutliga kalkylen publiceras i slutet av året

Beräkningen är preliminär. Den slutliga beräkningen görs och publiceras i slutet av året efter att alla bestämningsfaktorer blivit klara. 

Mer information om statsandelen för kommunal basservice finns i kommunekonomiprogrammet hösten 2024 och i den kommunspecifika kalkyl över utgiftstrycket som publicerats i samband med programmet. 

Kalkyler
Kommunekonomiprogrammet och kalkylerna över utgiftstrycket

Mer information:
Lauri Piirainen, finansexpert, finansministeriet, tfn 02955 30521
lauri.piirainen(a)gov.fi (statsandel för kommunal basservice)
Unna Heimberg, konsultativ tjänsteman, finansministeriet, tfn 02955 30280, unna.heimberg(a)gov.fi (statsandelen för kommunal basservice)

Förvaltningspolitiken Kommunärenden