Hoppa till innehåll

Hankinta-Suomi
Ett nytt verktyg hjälper de upphandlande enheterna att upphandla ansvarsfullt

finansministeriet
Utgivningsdatum 6.3.2024 9.56
Nyhet
Hankinta-Suomen logo.

Inom programmet för offentlig upphandling har tagits fram en användarhandbok som ger de offentliga upphandlande enheterna anvisningar för att genomföra kostnadseffektiva och högklassiga auditeringar av ansvarsfull verksamhet. En av de viktigaste verksamheterna som ska utvärderas är arbetet med att tillgodose de mänskliga rättigheterna. Den 14 mars 2024 har de som gör upphandlingar en möjlighet att delta i ett webbinarium med användarhandboken som tema.

Auditering av ansvarsfull verksamhet är ett sätt att utvärdera ansvarsfullheteten i leverantörens verksamhet och bedöma utvecklingsbehoven. Auditeringen av upphandlingarnas ansvarsfullhet kan grunda sig till exempel på internationella standarder eller nationella anvisningar. 
Användarhandbokens referensram bygger på den nationella anvisningen Minimikrav på ansvarstagande (Code of Conduct). Anvisningen innehåller de centrala delområdena av ansvarsfullhet, det vill säga socialt, ekonomiskt och ekologiskt ansvar. 

Den 14 mars 2024 kl. 14.00-14.45 får upphandlade enheter och andra intresserade en möjlighet att delta i ett webbinarium som handlar om handboken.  Anmälningar tas emot fram till den 13 mars. Anmäl dig till webbinariet (Webropol). 

Handboken är till stor praktisk hjälp vid ansvarsfull upphandling

Handboken innehåller många konkreta exempel, mallar och checklistor till stöd för utvärderingen av ansvarsfull verksamhet. I handboken finns ett auditeringsprogram som kan göra det lättare att granska och följa upp riskleverantörer eller riskavtal. I auditeringsprogrammet ingår en beskrivning av auditeringssätten och -metoderna som de upphandlande enheterna kan använda som stöd för organisationsspecifika val. Programmet innehåller också en modell med hjälp av vilken den upphandlande enheten kan säkerställa att de ansvarskriterier som krävs i avtalet uppfylls. 

Användarhandboken har utarbetats i samarbete med enheter som gör gemensamma upphandlingar.  Upphandlarna är eniga om att auditeringar bör göras på ett enhetligt sätt, och att gemensamma arbetssätt och verktyg sparar både de upphandlande enheternas och leverantörernas tid och resurser.  

Handboken bidrar till att införa den nationella upphandlingsstrategin där ett av målen är att utveckla auditeringarna av upphandlingar från riskländer och beaktandet av de mänskliga rättigheterna och de grundläggande rättigheterna i arbetslivet vid upphandlingar. Programmet för offentlig upphandling innehåller verktyg för att utveckla den offentliga upphandlingen. Syftet med den nya handboken är också att förbättra den sociala effekten av de medel som används för offentlig upphandling och de offentliga finansernas hållbarhet.

Mer information:

Eija Riikonen, specialsakkunnig, eija.riikonen(at)gov.fi 
Riikka Juuma, utvecklingschef, riikka.juuma(at)hansel.fi 

Kansallinen vastuullisuuden auditointiopas hankintayksiköille, på finska (vm.fi)
Andra verktyg för auditering av ansvarsfull verksamhet på webbplatsen för offentlig upphandling, på finska (vm.fi)
 

Tillbaka till toppen