Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Grekland och kapitalmarknadsunionen behandlas vid EU-mötena

finansministeriet
Utgivningsdatum 17.6.2015 13.28
Pressmeddelande

Euroländernas finansministrar diskuterar Greklands låneprogram i Luxemburg torsdagen den 18 juni. På fredagen ska EU-ländernas ministrar i samband med Ekofinrådet ta ställning bl.a. till utvecklandet av kapitalmarknadsunionen. Finansminister Alexander Stubb representerar Finland vid mötena.

Eurogruppen, dvs. euroländernas finansministrar ges en lägesöversikt över framskridningen med Greklandsförhandlingarna. Förhandlingarna med Grekland förs av de s.k. institutionerna, dvs. trojkan (EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden IMF).

Greklands nuvarande låneprogram löper ut i slutet av juni. Eurogruppen kan godkänna utbetalningen av den sista låneraten först efter att Grekland kommit överens om reformer med institutionerna, och verkställt dem. Förhandlingarna har tills vidare inte gett resultat.

Eurogruppen är beredd att fatta politiska principbeslut om fortsatta åtgärder. Tidtabellen är dock så stram att det nödvändigtvis inte är möjligt att fatta beslut på torsdagen, även om enighet skulle uppnås. 

Grekland kan erhålla betalningsrater upp till 7,2 miljarder euro enligt det nuvarande programmet. Beloppet fördelas ungefär jämt mellan euroländerna och IMF.

Bakgrundsinformation om Greklands låneprogram

Beslut om Cyperns lånerat

Eurogruppen ska godkänna den sjätte mellanutvärderingen av Cyperns anpassningsprogram. Cypern kan få de följande låneraterna, sammanlagt ca 380 miljoner euro, efter att eurogruppen och IMF godkänt mellanutvärderingen.

Cyperns anpassningsprogram är enligt mellanutvärderingen på rätt spår igen, och landets ekonomi växer snabbare än väntat. Finland godkänner utbetalningen av låneraten förutsatt att trojkan är enig om mellanutvärderingen och att anpassningsprogrammet enligt eurogruppen framskrider enligt överenskommelse.

Bakgrundsinformation om Cyperns låneprogram

Två ordförandekandidater

Eurogruppen ska besluta om en ny ordförande för de följande två och en halv åren, men beslutet kan skjutas upp till juli. Nuvarande ordförande Jeroen Dijsselbloems mandatperiod löper ut i juli.

Ordförandekandidaterna är Hollands Djisselbloem och Spaniens ekonomi- och konkurrenskraftsminister Luis de Guindos.

Minister Stubb kommer att presentera den nya finska regeringens program åt eurogruppen. Eurogruppen ska dessutom behandla bl.a. kommissionens rekommendationer åt euroländerna, uppföljningen av Portugals program samt diskutera tillväxten och sysselsättningen.

Utvecklandet av kapitalmarknadsunionen framskrider

EU-ländernas finansministrar har för avsikt att godkänna slutledningarna om kapitalmarknadsunionen då Ekofinrådet sammanträder på fredagen. Projektet skulle underlätta tillgången till företagsfinansiering, stabilisera finansmarknaderna och främja tillväxten.

EU-kommissionen utgav i februari grönboken, dvs. ett diskussionsinlägg om kapitalmarknadsunionen. Finland förhåller sig positivt till projektet. Kapitalmarknadsunionen för enligt Finland utvecklas utifrån konkurrenskrafts- och konsekvensutvärderingar. Man bör samtidigt också utvärdera andra medel än ökning av regleringen.

Utkastet till rådets slutledningar motsvarar till stora delar de prioriteringar som Finland framförde i sitt svar till kommissionens hearing. Kommissionen har för avsikt att presentera noggrannare åtgärder i september.

Finland understöder utvecklandet av kapitalmarknadsunionen (pressmeddelande 12.5.)

Enlighet om investeringsfonden

Rådet och Europaparlamentet kom den 28 maj överens om en förordning genom vilken man grundar den Europeiska fonden för strategiska investeringar (ESIR). Fonden är en central del i investeringsprogrammet, vars syfte är att åstadkomma investeringar för 315 miljarder euro inom unionen.

Den slutliga kompromissen fick medlemsländernas stöd vid de ständiga representanternas kommitté, Coreper, den 9 juni. Ordförandelandet Lettland tillkännager ärendet åt Ekofinrådet. Finland understöder kompromissen. 

Grundandet av EU:s investeringsfond framskrider (notis 10.3.)

Behandling av landspecifika rekommendationer

EU-kommissionen utgav den 13 maj sina landspecifika rekommendationer åt alla medlemsländer, samt till euroområdet som helhet.

Finland fick fyra rekommendationer som gällde den offentliga ekonomin, strukturpolitiken, arbetsmarknaderna och konkurrensen inom dagligvaruhandeln. En del av förslagen ändrades vid ekonomi- och finansieringskommittén, och Finland kan godkänna alla rekommendationer.

Ekofinrådet ska godkänna euroländernas finanspolitiska rekommendationer, varefter de överlämnas till Europeiska rådet, dvs. toppmötet för bekräftelse.

Pressmeddelande om landspecifika rekommendationer (EU-kommissionen)

Europeiska planeringsterminen (Europeiska rådet)

Lösningar söks för strukturreformeringen av banker

På rådets agenda finns möjligen också strukturreformen för bankerna. EU-kommissionen utfärdade i januari 2014 ett förslag till en förordning enligt vilken affärsverksamhet och insättningsbankverksamhet skulle frånskiljas. Förslaget introducerades av en expertgrupp som leddes av Finlands Banks generaldirektör Erkki Liikanen.

Ordförandelandet Lettland hör sig för om rådets hållning till frågan. Finland understöder i princip målen med och riktlinjerna i förslaget, men detaljerna bör finslipas.

I fråga om skatteärenden tar man fram ränte- och royaltydirektivet samt det administrativa samarbetet vid gränsöverskridande skattebeslut. Ministrarna ska dessutom behandla verkställandet av bankunionen, fortsättningen med effektiviseringen av förvaltningen i euroområdet, allmänna riktlinjerna för den ekonomiska politiken samt verkställandet av stabilitets- och tillväxtpakten.

Ytterligare information:

Susanna Ikonen, konsultativ tjänsteman, tfn 02955 30049, [email protected]

Seppo Tanninen, lagstiftningsråd (programländerna), tfn 02955 30224, [email protected]

 
Tillbaka till toppen