Hoppa till innehåll

Planen för de offentliga finanserna
Finansministeriets förslag till ramar för statsfinanserna 2025–2028 har publicerats

finansministeriet
Utgivningsdatum 29.2.2024 11.12
Pressmeddelande

Finansministeriets förslag till ramar för statsfinanserna presenterar en plan för statsfinanserna för de följande fyra åren. I ramförslaget beräknas underskottet i statsfinanserna uppgå till 12,9 miljarder euro 2025 och minska till 10 miljarder euro före 2028. Underskottet är 2025–2027 i genomsnitt cirka 0,1 miljarder större än i rambeslutet för hösten 2023.

Rambeslutet för statsfinanserna kommer att ingå i planen för de offentliga finanserna 2025–2028. Planen för de offentliga finanserna görs upp för varje valperiod och justeras årligen före utgången av april för de följande fyra åren. Planen fastställer målen för den ekonomiska utvecklingen samt strategier för att uppnå målen. Planen för de offentliga finanserna omfattar hela den offentliga förvaltningen. 

Processen för att utarbeta ramarna för statsfinanserna inleddes i januari 2024 när ministerierna lämnade sina ramförslag till finansministeriet. Förslagen gällde finansieringsbehoven inom varje ministeriums eget förvaltningsområde. Finansministeriet har utarbetat sitt förslag utifrån ministeriernas förslag. Vid beredningen har man beaktat endast nödvändiga och tekniska ändringsbehov i anslagen och inkomstposterna.

Finansministeriets förslag utgör grunden för den kommande beredningen

Finansministeriets förslag till rambeslut baserar sig på beredningsläget den 29 februari 2024. Det innehåller inte några nya åtgärdsförslag som stärker de offentliga finanserna, utan det utgör grunden för det fortsatta arbetet med att bereda planen för de offentliga finanserna. Det försämrade läget för hela den offentliga ekonomin förutsätter dock att den offentliga ekonomin stärks och att nya finansieringsbehov bedöms kritiskt. Beredningen av eventuella nya åtgärder som stärker de offentliga finanserna syftar till att beslut om dem ska kunna fattas i den slutliga planen för de offentliga finanserna. 

I ramförslaget beräknas underskottet i statsfinanserna uppgå till 12,9 miljarder euro 2025 och minska till 10 miljarder euro före 2028. Underskottet är 2025–2027 i genomsnitt cirka 0,1 miljarder större än i rambeslutet för hösten 2023.

Jämfört med rambeslutet från hösten 2023 har balansen inom statsfinanserna försämrats framför allt av att de beräknade skatteinkomsterna minskat. Utgifterna ökar bland annat på grund av att välfärdsområdena uppvisar större underskott än beräknat och det påverkar i sin tur välfärdsområdenas statliga finansiering. 

Utgifterna minskar på grund av att statsandelarna för kommunal basservice minskar i och med att kalkylen över överföringen av social- och hälsovården som ingår i den kompletterande budgeten för 2024 preciseras samt på grund av att behovskalkylerna för vissa anslag minskar.

Förhandlingarna fortsätter vid ramförhandlingarna

Regeringen beslutar om planen för de offentliga finanserna. Regeringen förhandlar om planen vid ramförhandlingarna den 15–16 april utifrån finansministeriets förslag. Planen för de offentliga finanserna och rambeslutet för statsfinanserna kommer att basera sig på finansministeriets uppdaterade ekonomiska prognos som publiceras i april. Det slutliga beslutet om godkännande av planen fattas vid statsrådets allmänna sammanträde den 25 april.

Statsbudgeten för 2025 börjar sedan utarbetas utifrån den godkända planen för de offentliga finanserna. Riksdagen kommer också att debattera utsikterna och utvecklingstrenderna för de offentliga finanserna utifrån planen.

Mer information:
Jussi Lindgren, finansministerns specialmedarbetare, tfn 050 576 4611, jussi.lindgren(at)gov.fi
Mika Niemelä, budgetchef, tfn 0295 530525, mika.niemela(at)gov.fi