Hoppa till innehåll

EU-möten
Finansministrarna behandlar mervärdesbeskattningen i den digitala tidsåldern och Ukrainaplanen

finansministeriet
Utgivningsdatum 8.5.2024 14.44
Pressmeddelande
Finansminister Riikka Purra vid eurogruppens möte.

Finansminister Riikka Purra representerar Finland när rådet för ekonomiska och finansiella frågor sammanträder i Bryssel tisdagen den 14 maj. Dagen innan deltar Purra i eurogruppens möte.

Rådet kommer att diskutera en modernisering av momsbeskattningen (moms) så att skattereglerna skulle lämpa sig bättre för affärsverksamheten i den digitala tidsåldern. Europeiska kommissionens förslag omfattar tre delområden:

  • digital momsrapportering och elektronisk fakturering
  • momsregler för plattformsekonomi
  • EU-gemensam momsregistrering.

Ministrarna strävar efter att nå politisk enighet i rådet om reformen. Finland kan godkänna ordförandens kompromissförslag.

EU stöder Ukrainas ekonomi

Rysslands anfallskrig mot Ukraina lyfts fram när ministrarna diskuterar de ekonomiska och finansiella återverkningarna av kriget i EU och i medlemsstaterna. Rådet antar en plan för hur det stöd som kanaliseras via Ukrainafaciliteten ska användas. Huvudsakliga syftet med planen är att stödja Ukrainas ekonomiska tillväxt och ekonomiska motståndskraft.

Rådet eftersträvar dessutom en politisk överenskommelse om förslaget om en snabbare och säkrare sänkning av extra källskatter (Fasterdirektivet). Finland understöder förslaget.

Andra teman är finansiell läskunnighet och hållbarhetsutmaningarna inom den offentliga ekonomin till följd av åldrandet. Rådet kommer att anta slutsatserna om båda teman.

Eurogruppen diskuterar konkurrenskraften

På eurogruppens agenda finns bland annat

  • euroområdets konkurrenskraft: att ta itu med kunskaps- och kompetensunderskottet
  • lägesrapport om kapitalmarknadsunionen
  • återrapportering om bankunionen.

Ytterligare information:
Antti Kekäläinen, konsultativ tjänsteman, tfn 02955 30386, antti.kekalainen(at)gov.fi
Mikael Lith, finansministerns specialmedarbetare, tfn 0295 530 334, mikael.lith(at)gov.fi

Rådet för ekonomiska och finansiella frågor (Ekofin) är en av konstellationerna i Europeiska unionens råd. Ekofinrådet beslutar om EU-lagstiftningen inom sitt ansvarsområde, oftast i samarbete med Europaparlamentet. I uppgifterna ingår också samordning av medlemsländernas ekonomiska politik. I Ekofinrådet sammanträder EU-ländernas finansministrar.

Eurogruppen är ett informellt organ med uppgift att samordna euroländernas ekonomiska politik och främja ekonomisk tillväxt. Till gruppen hör euroländernas finansministrar. Eurogruppen drar upp politiska riktlinjer men fattar inte beslut om till exempel lagstiftning.