Hoppa till innehåll

EU-möten
Finansministrarna diskuterar stödet till Ukraina

finansministeriet
Utgivningsdatum 4.10.2024 13.24
Pressmeddelande
Finansminister Riikka Purra.
Arkivbild: EU

Finansminister Riikka Purra representerar Finland när rådet för ekonomiska och finansiella frågor sammanträder i Luxemburg tisdagen den 8 oktober. Dagen innan deltar Purra i eurogruppens möte.

Vid rådet kommer ministrarna att diskutera de ekonomiska och finansiella konsekvenserna av Rysslands invasion av Ukraina. Diskussionen förväntas fokusera på hur intäkterna från Rysslands centralbanks frysta tillgångar kan användas för att stödja Ukraina.

Europeiska kommissionen föreslog den 20 september lagstiftning för att inrätta en samarbetsmekanism för utlåning till Ukraina. Unionens andel av finansieringen föreslås uppgå till högst 35 miljarder euro.

Avsikten är att intäkterna från Rysslands frysta tillgångar i huvudsak ska täcka amorteringar på och kostnader för Ukrainas lån. Ministrarna fattar inte några beslut om lagstiftningen vid detta möte.

”Finlands åtagande att stödja Ukraina och återuppbyggnaden av landet är starkt. Vi är öppna för olika finansieringsmodeller för att stödja Ukraina”, säger minister Purra.

Genomförandet av återhämtningsplanerna framskrider

Rådet får en lägesrapport om verkställandet av faciliteten för återhämtning och resiliens. Ministrarna har också för avsikt att godkänna Litauens och Portugals uppdaterade planer för återhämtning och resiliens.

Den europeiska planeringsterminen kommer att lyftas fram när ministrarna utbyter åsikter om lärdomar under det gångna året och planeringsterminens framtid. Rådet ska också godkänna slutsatser om klimatfinansiering inför FN:s klimatkonferens.

Eurogruppen diskuterar konkurrenskraften och kapitalmarknadsunionen

På eurogruppens agenda finns bland annat

  • euroområdets konkurrenskraft
  • kapitalmarknadsunionen, särskilt finansiering av medelstora företag
  • digitala euron.

Mer information:
Antti Kekäläinen, konsultativ tjänsteman, tfn 02955 30386, antti.kekalainen(at)gov.fi
Mikael Lith, finansministerns specialmedarbetare, tfn 0295 530 334, mikael.lith(at)gov.fi

Rådet för ekonomiska och finansiella frågor (Ekofin) är en av konstellationerna i Europeiska unionens råd. Ekofinrådet beslutar om EU-lagstiftningen inom sitt ansvarsområde, oftast i samarbete med Europaparlamentet. I uppgifterna ingår också samordning av medlemsländernas ekonomiska politik. I Ekofinrådet omfattar EU-ländernas finansministrar.

Eurogruppen är ett informellt organ med uppgift att samordna euroländernas ekonomiska politik och främja ekonomisk tillväxt. Till gruppen hör euroländernas finansministrar. Eurogruppen drar upp politiska riktlinjer men fattar inte beslut om till exempel lagstiftning.