Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

EU-möten
Finansministrarna fortsätter diskussionen om samordningen av den ekonomiska politiken

finansministeriet
Utgivningsdatum 10.2.2023 14.30
Pressmeddelande
Valtiovarainministeri Annika Saarikko keskustelee Ruotsin valtiovarainministerin Elisabeth Svantessonin ja Luxemburgin valtiovarainministerin Yuriko Backesin kanssa.
Arkivbild: EU

Finansminister Annika Saarikko representerar Finland i eurogruppen måndagen den 13 februari och i rådet för ekonomiska och finansiella frågor tisdagen den 14 februari. Båda mötena hålls i Bryssel.

Europeiska kommissionen publicerade den 9 november ett meddelande om utvärderingen av samordningen av den ekonomiska politiken, där man bland annat ser över EU:s finanspolitiska regler. Vid detta möte diskuterar finansministrarna frågan för andra gången.

Ministrarna väntas diskutera huruvida det medelfristiga perspektivet tas med i planeringen av finanspolitiken. Dessutom kommer skuldhållbarhetens roll i stadgarna förmodligen att bli aktuell. Finland anser att dessa frågor är viktiga, och betonar dessutom fortfarande att de finanspolitiska reglerna borde förenklas.

Rysslands invasion av Ukraina tas upp när ministrarna diskuterar krigets inverkan på EU:s ekonomi och finansmarknad. Kommissionen ska informera ministrarna om genomförandet och effekterna av sanktionerna.

Eurogruppen diskuterar

  • energimarknadens utveckling och dess inverkan på finanspolitiken i euroområdet
  • euroområdets arbetsmarknad
  • utvecklingen av ekonomin och finansmarknaden samt samordningen av policyåtgärder i euroområdet.

Mer information:

Antti Kekäläinen, konsultativ tjänsteman, tfn 02955 30386, antti.kekalainen(at)gov.fi

Sanna-Helena Fallenius, ministerns specialmedarbetare, tfn 050 405 8698, sanna-helena.fallenius(at)gov.fi

Rådet för ekonomiska och finansiella frågor (Ekofin) är en av EU-rådets sammansättningar. Ekofin beslutar om EU-lagstiftningen inom sitt ansvarsområde, oftast i samarbete med EU-parlamentet. I uppgifterna ingår också samordning av medlemsländernas ekonomiska politik. Ekofinrådet består av EU-ländernas finansministrar.

Eurogruppen är ett informellt organ med uppgift att samordna euroländernas ekonomiska politik och främja ekonomisk tillväxt. Till gruppen hör euroländernas finansministrar. Eurogruppen drar upp politiska riktlinjer men fattar inte beslut om till exempel lagstiftning.

 
Tillbaka till toppen