Finland är bland de första som ansluter sig till det europeiska dataområdet för offentlig upphandling
Finansministeriet och Europeiska kommissionen har undertecknat ett samförståndsavtal som innebär att uppgifterna i finländska upphandlingsannonser kommer att finnas med i EU:s dataområde för offentlig upphandling. Målet är att underlätta utnyttjandet av uppgifter om offentliga upphandlingar både på nationell nivå och på bred front inom EU.
I dataområdet för offentlig upphandling (PPDS, Public Procurement Data Space) samlas upphandlingsdata från alla anslutna medlemsländer. Ett dataområde är avsett för att dela och utbyta uppgifter inom en viss bransch eller mellan olika branscher. Dataområdet för offentlig upphandling är ett av de första dataområden som vuxit fram ur EU:s datastrategi. Dess syfte är att förbättra kvaliteten, tillgängligheten och fullständigheten i fråga om upphandlingsdata.
För närvarande är största delen av de offentliga upphandlarnas anbudsförfrågningar utspridda på nationell eller regional nivå, och det är svårt att jämföra uppgifterna sinsemellan. Dataområdet gör det möjligt för upphandlarna att ta fram mer attraktiva anbudsförfrågningar av högre kvalitet och på så sätt få både bättre och fler anbud i sina konkurrensutsättningar. En effektiv konkurrens mellan anbudsgivarna bidrar till kostnadseffektiva upphandlingar och förbättrar förutsättningarna för ekonomisk tillväxt.
”Finland är bland de första som ansluter sig till dataområdet, vilket gör oss till en föregångare när det gäller att utveckla dataområdet och upphandlingspraxisen i Europa. Det är viktigt att vi aktivt deltar i utvecklandet av EU:s inre marknad”, säger minister Anna-Kaisa Ikonen, som undertecknade samförståndsavtalet på finansministeriets vägnar.
Offentlig upphandling utgör en betydande del av EU:s bruttonationalprodukt
EU-medlemsländerna använder årligen cirka 2 biljoner euro för upphandling av tjänster, entreprenader och varor. Det motsvarar nästan 14 procent av EU:s bruttonationalprodukt. Offentlig upphandling har en direkt inverkan på den ekonomiska tillväxten, sysselsättningen och investeringarna, eftersom den utgör en betydande del av upphandlingen inom viktiga sektorer såsom energi, transporter, försvar, infrastruktur, utbildning och byggande.
EU strävar efter effektivare datainsamling och utnyttjande av data
EU har under de senaste åren ålagt sina medlemsländer mer omfattande och ingående rapporteringsskyldigheter i fråga om offentlig upphandling, vilket förutsätter effektivare och mer omfattande datainsamling än tidigare. Våren 2023 publicerade kommissionen ett meddelande om bättre gränsöverskridande utnyttjande av uppgifter som gäller offentlig upphandling.
Materialet inom dataområdet består av uppgifter från den upphandlingsannonstjänst som förvaltas av EU:s publikationsbyrå samt uppgifter från medlemsländernas egna webbplatser för offentlig upphandling. Finland lämnar ut uppgifter i upphandlingsannonser som gäller offentliga upphandlingar som överstiger EU-tröskelvärdena och upphandlingar som överstiger de nationella tröskelvärdena från tjänsten hankintailmoitukset.fi, som förvaltas av finansministeriet. Samförståndsavtalet ingicks mellan finansministeriet och Europeiska kommissionen, eftersom finansministeriets lagstadgade uppgift är att upprätthålla tjänsten för upphandlingsannonser hankintailmoitukset.fi.
Ett bredare kunskapsunderlag påskyndar utvecklingen av upphandlingsprocesserna
Målet är att också upphandlingsdata från andra EU-länder i fortsättningen ska ingå i dataområdet. Medlemsländerna får själva bestämma vilka uppgifter de lämnar ut och när. Under de kommande åren utvecklar kommissionen i synnerhet verktyg för dataanalys och planerar sätt att utnyttja artificiell intelligens. Avsikten är att uppgifter om upphandlingar ska slås samman med andra uppgifter, bland annat företags- och ägaruppgifter. Dessutom är avsikten att dataområdet ska omfatta hela upphandlingsprocessen från det att anbudsförfarandet bereds till dess att det avslutas.
Det sameuropeiska utvecklingsarbetet i fråga om upphandlingsdata genomförs och följs upp som en del av programmet för verkningsfull offentlig upphandling.
Mer information:
Susan Hindström, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 530 076, susan.hindstrom(a)gov.fi
Olli-Juhani Piri, specialsakkunnig, tfn 0295 530 770, olli-juhani.piri(a)gov.fi
Tero Meltti, finansråd, enhetschef, tfn 0295 530 770, tero.meltti(a)gov.fi