Hoppa till innehåll

Europeiska kommissionens vårpaket
Finland följer EU:s underskottskriterium

finansministeriet
Utgivningsdatum 19.6.2024 13.11 | Publicerad på svenska 19.6.2024 kl. 14.24
Pressmeddelande

Europeiska kommissionen har bedömt huruvida medlemsstaterna följer de kriterier i EU:s grundfördrag som gäller underskott i de offentliga finanserna.

Enligt Kommissionen uppfyller Finland underskottskriteriet därför att

  • underskottet förblir enligt regeringens plan för de offentliga finanserna under 3,5 procent av bruttonationalprodukten i år.
  • underskottet minskar enligt Kommissionens vårprognos (15 maj) till under 3 procent av bruttonationalprodukten under nästa år.

Underskottet i de offentliga finanserna får enligt grundfördraget inte överskrida 3 procent av bruttonationalprodukten. Från detta kan avvikas om överskridningen av underskottsgränsen är liten och tillfällig. 

Enligt Kommissionen uppfyller Finland de här villkoren, och överskrider således inte underskottsgränsen. Det innebär att Finland undviker förfarandet vid alltför stora underskott i de offentliga finanserna.

Kommissionen bedömer 12 medlemsstaters situation i sin rapport. Underskottskriteriet uppfylls inte av Belgien, Frankrike, Italien, Ungern, Malta, Polen och Slovakien. Kommissionen tänker föreslå att de här länderna ska delta i förfarandet vid alltför stora underskott i de offentliga finanserna.

EU inleder förfarandet vid alltför stora underskott i de offentliga finanserna i juli

Om Europeiska unionens råd konstaterar att en medlemsstat inte uppfyller underskottskriteriet kan staten i fråga tvingas delta i förfarandet vid alltför stora underskott i de offentliga finanserna. Kommissionen förväntas komma med förslagen till besluten om alltför stora utgifter i de offentliga finanserna så, att EU:s råd för ekonomiska och finansiella frågor kan besluta att inleda förfarandena i fråga den 16 juli.

Kommissionens bedömning av uppfyllandet av underskott- och skuldkriteriet ingår i vårpaketet för den europeiska planeringsterminen för den ekonomiska politiken. Paketet innehåller även ett förslag om landspecifika rekommendationer. Planeringsterminen är en årlig process där EU samordnar och övervakar medlemsstaternas finanspolitik. 

Medlemsstaterna bereder de finans- och strukturpolitiska planerna

EU:s nya finanspolitiska regler trädde i kraft i början av april. En central förändring är att varje medlemsland ska göra upp en finans- och strukturpolitisk plan för minst fyra år. Medlemsstaterna gör upp  sin första plan nästa höst.

Finansministeriet publicerar ett utkast till Finlands finans- och strukturpolitiska plan den 23 september. Statsrådet ska godkänna planen den 10 oktober.

Mer information:
Marketta Henriksson, chef för EU-sekretariatet, tfn 02955 30441, marketta.henriksson(at)gov.fi