Hoppa till innehåll

Regeringens proposition
Finland och Frankrike uppdaterar sitt skatteavtal

finansministeriet
Utgivningsdatum 7.3.2024 13.23 | Publicerad på svenska 8.3.2024 kl. 9.07
Pressmeddelande

Det nya skatteavtalet mellan Finland och Frankrike gör det bland annat möjligt att man i Finland beskattar pensioner från den privata sektorn som betalas från Finland till Frankrike. Regeringen föreslår att riksdagen godkänner det skatteavtal och det protokoll som ingicks i april 2023.

Det nya avtal som bygger på OECD:s modellskatteavtal ersätter till många delar det föråldrade avtalet från 1970. De ändringar som gjorts i avtalet motsvarar Finlands nuvarande riktlinjer för skatteavtalspolitiken.

Enligt det tidigare avtalet har Finland enbart kunnat beskatta pensioner från arbete inom den offentliga sektorn, om pensionerna betalas till personer bosatta i Frankrike. I och med det nya avtalet får Finland börja beskatta också pensioner från den privata sektorn som betalas från Finland till Frankrike. 

I avtalet ingår en övergångsbestämmelse enligt vilken pensionärens hemviststat liksom i det nuvarande avtalet även i fortsättningen har exklusiv beskattningsrätt i fråga om pensioner inom den privata sektorn, om en person som vid tidpunkten för undertecknandet av skatteavtalet var bosatt i en avtalsslutande stat har fått pension från en annan avtalsslutande stat. Dubbelbeskattningen av pension elimineras undantagsvis av källstaten. Från den finländska skatten på pension som betalas från Finland till en person som är bosatt i Frankrike avdras den skatt som betalats på pensionen i Frankrike.

Ändringar i beskattningen av utdelning och i artikeln om fasta driftställen

Avtalet ändrar på beskattningen av utdelning. Finland kan börja beskatta vinstutdelning från portföljer som betalats till Frankrike. Finland tar i fortsättningen ut den källskatt på 15 procent som normalt används i skatteavtal. Det nya avtalet ändrar dessutom metoden för eliminering av dubbelbeskattning från befrielsemetoden till avräkningsmetoden i enlighet med Finlands nuvarande skatteavtalspolitik. 

Det nya skatteavtalet inför för första gången i enlighet med OECD:s nyaste modellskatteavtal en artikel om fast driftställe i de skatteavtal som Finland ingår. Artikeln är resultatet av OECD:s och G20-ländernas BEPS-projekt som syftar till att förhindra skattebaserosion och flyttning av vinster och på så sätt främja rättvis och enhetlig internationell beskattningspraxis.

Det nya avtalet träder i kraft efter att båda länderna genomfört de nationella förfaranden som behövs. Bestämmelserna i avtalet börjar tillämpas vid ingången av året efter det år då avtalet träder i kraft. 

Regeringens proposition publiceras på beslut-sidan.

Mer information:
Antti Kurikka, specialsakkunnig, tfn 0295 530 535, antti.kurikka(at)gov.fi

Tillbaka till toppen