Hoppa till innehåll

Finland visar Ukraina starkt stöd vid de internationella mötena i Washington

finansministeriet
Utgivningsdatum 16.4.2024 7.51
Pressmeddelande

Finansminister Riikka Purra deltar i Världsbankens och Internationella valutafondens (IMF) vårmöten i Washington den 18–19 april. Det geopolitiska läget, framför allt Ukraina och Gaza, kommer att vara den svåraste frågan vid mötena.

”Vi betraktar det som viktigt att IMF och Världsbanken fortsätter att stödja Ukraina. Rysslands anfallskrig har en omfattande inverkan på världsekonomin, och uttalandena från mötena får därför inte urholka Rysslands roll som aggressor”, säger Purra.

Diskussion om världsekonomin och Världsbankens reformer

Minister Purra företräder de nordiska och de Baltiska ländernas valdistrikt vid den internationella monetära och finansiella kommittén. I Världsbankens och IMF:s gemensamma utvecklingskommitté representeras valdistrikten av Island.

Monetära och finansiella kommittén diskuterar stödprogrammet för Ukraina och stödet till de fattigaste medlemsländerna. Diskussionen baserar sig på IMF:s ekonomiska prognos som publiceras den 16 april.

Huvudtemat för utvecklingskommittén är Världsbankens reformprocess som syftar till att förbättra genomslagskraften. Finland stöder reformprocessen. Utvecklingskommittén tar också upp situationen i Gaza.

Rysslands anfallskrig måste fördömas

Båda kommittéerna utarbetar offentliga uttalanden om de viktigaste frågorna vid mötena. De nordiska och baltiska länderna krävde under Finlands ledning redan vid årsmötena i oktober att Rysslands anfallskrig fördöms på ett tydligt sätt i uttalandena.

”Vår ståndpunkt har inte lindrats. Vi fortsätter orubbligt på samma linje: Rysslands anfallskrig måste fördömas”, säger Purra.

Ytterligare information:
Leena Mörttinen, understatssekreterare, tfn 02955 30021, Leena. morttinen (at) gov.fi 
Riikka Slunga-Poutsalo, statssekreterare, tfn 050 311 1098, riikka.slunga-poutsalo(at)gov.fi