Hoppa till innehåll

Finansminister Riikka Purra vid remissdebatten om budgeten för 2025:
I stället för tillväxtmantra reformerar regeringen djärvt ekonomiska och samhälleliga strukturer

finansministeriet
Utgivningsdatum 24.9.2024 12.10 | Publicerad på svenska 24.9.2024 kl. 15.00
Pressmeddelande
Bild: riksdagen

Finansminister Riikka Purra presenterade i dag sin budget för 2025 för riksdagen. I sitt anförande betonar Purra hur den ekonomiska situationen i Finland varit anemisk en längre tid. Det räcker inte med att repetera ett tillväxtmantra. Vi behöver konkreta åtgärder och djärva reformer av samhället och de ekonomiska strukturerna – och det gör regeringen.

"Den ekonomiska situationen i Finland uppvisar redan ljusglimtar", inleder finansminister Purra sitt anförande. 

”Enligt finansministeriets prognos kommer ekonomin att växa med 1,7 procent nästa år. Många andra prognosinstitut förutspår också bättre utsikter för nästa år. Även om innevarande år har varit svagt, verkar det lyckligtvis som om underskottet i statsfinanserna är över en miljard euro mindre än vi väntat oss.”

”Även inom byggandet kan man redan se att den djupaste svackan har passerats. ”Regeringens ekonomiska politik och vårt starka engagemang för att stabilisera den offentliga ekonomin skapar förtroende hos människor och företag för att det även i fortsättningen är bra att leva, arbeta och driva företag i Finland. Konsumenternas köpkraft förbättras i och med att inflationen avtar. Räntenivån sjunker månad för månad, och familjer med bostadsskulder får mer pengar i handen.” 

En funktionsduglig regering anpassar

Regeringen beslutade i våras om betydande ytterligare anpassningar på över 3 miljarder euro utöver de åtgärder som redan överenskommits i regeringsprogrammet. 

”Detta, om något, illustrerar regeringens utmärkta funktionsförmåga. Budgetförslaget verkställer nu de beslut som fattades i våras. Det är oumbärligt att regeringen engagerat sig för att stabilisera de offentliga finanserna. Internationella valutafonden IMF och kreditvärderingsinstituten har ansett att regeringens finanspolitiska linje är korrekt”, påminner finansminister Purra.

”De besparingar i statsunderstöden som regeringen beslutade om i regeringsprogrammet och våren 2024 kommer att öka 2025. Över 150 miljoner euro sparas på ministeriernas understöd till organisationer och stiftelser. Utvecklingsbiståndet minskas också med drygt hundra miljoner euro.”

Regeringen säkerställer social- och hälsovårdsservice

Enligt finansminister Purra kommer det totala skatteuttaget inte att höjas från 2023 års nivå på grund av regeringens beslut. 

”Social- och hälsovårdsservicen kostar allt mer varje år. Regeringen ökar finansieringen av social- och hälsovården med över 2 miljarder euro nästa år. Vi vill se till att medborgarna får den grundläggande service de behöver. Social- och hälsovårdsmodellen planerades emellertid felaktigt under ledning av Sdp och Centern. Utöver bedömningen av gjutfel kommer regeringen att utreda vad som händer i välfärdsområdena ur ledningsperspektiv”, lovar minister Purra.

”Men, må det nu konstateras ännu en gång – nog är det ju ett tusan till besvär som den förra regeringen lämnade oss inom social- och hälsovården. Det överlägset största sorgebarnet även så här ur finansministerns synvinkel.” 

Gängbrottslighet bekämpas

Det viktigaste uppdraget för varje självständigt land är att sörja för den yttre och inre säkerheten, säger Purra.

”Vi har fått se och höra av myndigheterna hur gatubrottsligheten och våldet bland ungdomsgäng har ökat. De negativa fenomenen i anslutning till migration ökar, på samma sätt som de ökat och ökar också i alla andra länder som genomfört motsvarande politik. Lyckligtvis så kommer Finland att korrigera riktningen, och vi kan fortfarande undvika till exempel Sveriges situation.” 

”När det gäller huvudstadsregionen kommer situationen på att försämras snabbt om vi inte inleder beslutsam brottsbekämpning. Därför satsar vi på att bekämpa gängbrottslighet. Utöver det som beslutats redan tidigare satsar vi miljoner på polisens bekämpning av ungdoms- och gängbrottslighet. Och i enlighet med regeringsprogrammet ökas polisens resurser så vi kan uppnå ett läge med 8 000 poliser i slutet av valperioden.” 

Uppryckning i stället för ekonomisk anemi

Den finländska ekonomin har redan länge varit anemisk, säger minister Purra.

”Även om det nu också är fråga om en dålig konjunktur, kan vi inte enbart beskylla konjunkturerna för 17 år av obefintlig tillväxt. Detta faktum måste nu godkännas. Det hjälper inte med att repetera tillväxtmantran. Nu behövs det korrekta åtgärder och djärva reformer av de ekonomiska strukturerna och samhället. Det är vad den här regeringen gör.” 

”Finland och vi finländare måste öppna våra ögon; vi måste vara enade i svåra tider. Vi kan inte vara naiva längre. Vi måste också rycka upp oss eftersom vi under årens lopp har blivit mentalt slappa. Det är dags att ta ansvar och ta ansvar för sig själv. Inte bara kräva rättigheter utan även efterlysa skyldigheter. Vi kommer inte att klara oss med höga skatter, daltande och förmynderi.” 

Framtiden skapas i skolorna – Tyrnävä som exempel

”En så här liten nation har inte råd att släppa ut barn från grundskolan ut i världen utan ordentlig läs-, skriv- och räkneförmåga”, säger Purra.

”Hur kan vi någonsin ha framgång i den internationella konkurrensen till exempel inom robotik, artificiell intelligens och kvantteknik om våra barn med nöd och näppe klarar av multiplikationstabellen på hjälpligt sätt? Föräldrarna har det primära ansvaret för fostran; lärarna måste återfå sin auktoritet.” 

”Vi behöver skolfred. Stödet för lärande stärks på alla stadier. Regeringen satsar på skolpolisen så att våra barn ska få studera i lugn och ro i våra skolor, utan hot om våld eller brottslighet”, lovar Purra.

Minister Purra hittar ett exempel för andra skolor i Tyrnävä.

”I Tyrnävä har man uppnått utmärkta resultat i de högre årskurserna då man undervisat matematik och modersmål i nivågrupper. Skolan Kuulampi i Tyrnävä är Finlands bästa PISA-skola. Följ detta exempel. Vi kan nog om vi bara vill!” 

Finland framåt

Finland kommer inte framåt utan tillväxt och arbete, vet minister Purra.

”Regeringen ökar FoU-satsningarna med hundratals miljoner euro. Skattegottgörelsen för stora investeringar är på remiss. Industriinvestering kapitaliseras med 100 miljoner euro nästa år. Det kommer att finnas rikligt med finansiering för finländska tillväxtföretag.” 

”Stamnätsbolaget kapitaliseras vid behov för att investeringar ska kunna inledas till exempel i Östra Finland. Som ett exempel på regionalekonomiska satsningar nämner jag byggandet av Geologiska forskningscentralens försöksanrikningsverk i Outokumpu. I Kymmenedalen får Kotka riksväg och riksväg 12 betydande och efterlängtad finansiering för väghållning och grundlig förbättring. Även nästa sommar kommer det att dofta färsk asfalt i hela landet.”

”Hela landet måste verkligen hållas livskraftigt i dessa svåra tider. Vi reser oss nog – med arbete, ihärdighet och kärlek till vårt fosterland”, avslutar minister Purra.

Mer information:
Jussi Lindgren, finansministerns specialmedarbetare, tfn 0295 530 514, jussi.lindgren(a)gov.fi

Finanspolitiken Nyckeln till tillväxt Orpos regeringsprogram statsbudgeten