Hoppa till innehåll

Insamlingen av uppgifter om kommunernas lokaler fortsätter på frivillig basis

finansministeriet
Utgivningsdatum 30.9.2022 11.54
Pressmeddelande

Man kommer inte att lämna någon proposition till riksdagen under denna valperiod om insamling av uppgifter om kommunernas lokaler i en gemensam databas. Beredningen av propositionen fortsätter vid finansministeriet, och det eventuella beslutet om att överlämna den till riksdagen hösten 2023 fattas av nästa regering. Senatfastigheter fortsätter samarbetet i fråga om lokaluppgifter med de kommuner som deltar frivilligt.

Man utredde i samband med projektet för utveckling av kommunernas uppgifter om lokaler möjligheterna att ålägga kommunerna en lagstadgad skyldighet att lämna uppgifter om sina lokaler till en riksomfattande databas. Utifrån utredningen utarbetade man ett förslag till en regeringsproposition med förslag till lagstiftning om kommunernas uppgifter om lokaler. Målet var att kommunerna skulle skicka in uppgifter om lokalerna första gången i början av 2024.

Propositionsutkastet var på remiss i juni–augusti 2022. Remissinstanserna understödde allmänt taget målen med propositionen, men framför allt tidsplanen för genomförandet ansågs vara för snäv. 

Det ansågs på basis av remissvaren att någon regeringsproposition om uppgifter om kommunernas lokaler inte bör överlämnas till riksdagen under denna valperiod. 

Finansministeriet fortsätter med beredningen av utkastet och det kompletteras före våren 2023 i samarbete med intressentgrupperna, så att propositionen ska kunna överlämnas till den nya riksdagen hösten 2023. Beslutet om att lämna propositionen och om det slutliga innehållet fattas alltså av nästa regering.

Samarbetet kring lokaluppgifter fortsätter under Senatfastigheters ledning

Samarbetet kring uppgifterna om kommunernas lokaler fortsätter med de kommuner som frivilligt deltar i projektet. De uppgifter i anslutning till projektet som Landskapens lokalcentral Ab ansvarar för överförs dock till Senatfastigheter i början av oktober. Finansministeriet och Senatfastigheter ska ingå ett serviceavtal om saken. Avtalet ska vara i kraft till utgången av 2023.

Ytterligare information:
Minna-Marja Jokinen, regeringsråd, finansministeriet, tfn 02955 30018, minna-marja.jokinen(at)gov.fi
Ville Koponen, lagstiftningsråd, finansministeriet, tfn 02955 30504, ville.koponen(at)gov.fiI
Ilkka Koponen, rättschef, Senatfastigheter, tfn 050 304 9486, ilkka.koponen(at)senaatti.fi

Kommunärenden
Tillbaka till toppen