Hoppa till innehåll

Begäran om utlåtande
Minister Ikonen betonar öppenhet i användningen av offentliga medel – den nationella informationsresursen för offentlig upphandling ska göra användningen av offentliga medel mera öppen

finansministeriet
Utgivningsdatum 20.6.2024 8.56
Pressmeddelande

Den nya informationsresursen samlar uppgifter om upphandlingar från alla organisationer inom den offentliga sektorn, vilket avsevärt ökar öppenheten i fråga om uppgifterna om hur offentliga medel används. Bakgrunden till detta är målen i statsminister Petteri Orpos regeringsprogram. Dessa mål handlar om att minska kostnaderna, öka konkurrensen och utnyttja information på ett effektivare sätt vid ledningen av offentlig upphandling. Finansministeriet har berett en bedömningspromemoria om informationsresursen för upphandlingar och ber om utlåtanden om informationsresursen. Utlåtanden kan lämnas in till och med den 15 september 2024. 

För offentlig upphandling inom staten, kommunerna och välfärdsområdena används årligen cirka 45 miljarder euro. Den nationella informationsresursen för offentlig upphandling ger för första gången en öppen översikt av utgifterna för offentliga upphandlingar samt information om icke konkurrensutsatta upphandlingar, vars andel av den offentliga upphandlingen är cirka 15 miljarder euro per år. Öppen information gör förvaltningen öppnare och minskar risken för korruption och grå ekonomi.  

Syftet med den nationella informationsresursen för offentlig upphandling är att förbättra informationsledningen i alla offentliga organisationer, främja effektiviteten och digitaliseringen vid offentlig upphandling samt underlätta myndigheternas arbete. Med hjälp av informationsresursen kan de företag och organisationer som deltar i offentliga konkurrensutsättningar bättre identifiera och förutse olika affärsmöjligheter.

I och med reformen ska organisationer som genomför offentliga upphandlingar lämna uppgifter om sina upphandlingsavtal och inköpsfakturor till Statskontorets nationella informationsresurs för offentlig upphandling. 

”Det ska vara möjligt att bättre utnyttja information för att genomföra verkningsfulla offentliga upphandlingar. Den offentliga sektorns upphandlingar är stora, cirka 45 miljarder euro per år. Med tanke på läget i den offentliga ekonomin i Finland är det ytterst viktigt att hitta metoder som ökar öppenheten, producerar information till stöd för beslutsfattandet i hela landet och underlättar företagens deltagande i konkurrensutsättningar”, säger kommun- och regionminister Anna-Kaisa Ikonen

Behovet av centraliserade data ökar när upphandlingarna leds alltmer strategiskt

Uppgifter om upphandlingar utnyttjas i allt större utsträckning och allt grundligare i ledningen och beslutsfattandet inom den offentliga sektorn. Som ett led i genomförandet av den nationella strategin för offentlig upphandling har informationsledningen vid upphandling utvecklats målmedvetet inom programmet för verkningsfull offentlig upphandling. Olika aktörer inom den offentliga förvaltningen följer och analyserar för närvarande emellertid upphandlingar huvudsakligen självständigt utifrån sina egna enhetsspecifika upphandlings- och köpuppgifter. I utredningar som gäller upphandling har det redan tidigare konstaterats att en nationell informationsresurs skulle göra det lättare att identifiera de bästa verksamhetsmodellerna inom olika organisationer och sprida information också till andra. 

Införandet av informationsresursen för uppgifter om upphandlingar innebär att de upphandlande enheterna får ytterligare lagstadgade rapporteringsskyldigheter. Informationsresursen och de reformer som hänför sig till den ska i huvudsak genomföras genom tekniska ändringar, så att den administrativa bördan förblir skälig för de upphandlande enheterna. Investeringen betalar sig själv, till exempel i form av lägre upphandlingskostnader. 

I finansministeriets bedömningspromemoria finns en beskrivning av nuläget för informationstjänsterna för offentlig upphandling samt de behov som inrättandet av informationsresursen kräver med tanke på lagstiftningen och det tekniska genomförandet. I utlåtandena ber vi er rikta uppmärksamhet mot de mål som ställts upp för informationsresursen, den nuvarande författningsgrunden och dess tillämpningsområde samt det informationsinnehåll som är viktigt med tanke på informationsresursen. Vi önskar också att ni kompletterar beskrivningen av nuläget. 

Informationsresursen för uppgifter om upphandlingar tas i bruk stegvis från och med 2026. 

Mer information:
Olli-Juhani Piri, specialsakkunnig, tfn 02955 30173, olli-juhani.piri(at)gov.fi