Ministerierna bedömer möjligheten att minska kommunernas uppgifter och skyldigheter
Finansministeriet har samlat in idéer och förslag om till vilka delar den detaljerade regleringen av kommunernas uppgifter och tjänster kunde minskas. Det kom in 537 förslag. Möjligheterna att genomföra flera av förslagen bedöms redan nu i olika projekt vid ministerierna.
Finansministeriet fick sammanlagt 537 förslag från kommuner och andra organisationer. En del innehöll samma idéer och efter att överlappningarna gallrats bort fanns 468 förslag kvar.
”Jag vill ännu en gång tacka kommunerna och kommuninvånarna för deras engagemang och för det enorma antalet förslag! Vi måste hitta metoder för att kommunerna i framtiden ska kunna ordna sina tjänster ännu smidigare. Därför är det ytterst viktigt att i nära samarbete granska och söka sätt att åtgärda sådan reglering, tolkningar och förfaranden som i onödan försvårar kommunernas arbete”, säger kommun- och regionminister Anna-Kaisa Ikonen.
Förslagen bedöms vid flera ministerier
När förslagen bedöms beaktas arbetsfördelningen mellan ministerierna och de olika förvaltningsområdena, så att förslagen behandlas vid det ministerium som ansvarar för styrningen av respektive uppgift. Förslagen gäller ett stort och varierande urval uppgifter: en del av uppgifterna och skyldigheterna finns för att trygga de grundläggande fri- och rättigheterna, medan en del är frivilliga för kommunerna och omfattas av reglering som möjliggör uppgifterna snarare än förpliktigar till dem.
En tredjedel av förslagen, det vill säga ca 160 förslag, utvärderas nu i pågående lagstiftnings- eller utvecklingsprojekt.
• Förslagen som gäller planläggning och byggande bedöms vid miljöministeriet i samband med beredningen av lagen om områdesanvändning, revideringen av lagstiftningen om ge-nomförande av planer och underhåll av gator samt bygglagen.
• Förslagen om stöd för lärande bedöms i samband med lagstiftningsreformer vid undervis-nings- och kulturministeriet.
• Arbetsgruppen för utveckling av arbetskraftsservicen behandlar förslagen om avvecklande av normer som gäller arbetskraftservice.
• Flera av förslagen som handlar om digitalisering bedöms i samband med finansministeri-ets reformer för att prioritera digital kommunikation och undanröja hinder för digitali-seringen.
Möjligheterna att genomföra förslagen bedöms som en del av den normala lagberedningen.
Förslag att avveckla normer som gäller EU-lagstiftning
När det gäller 35 av förslagen begränsar EU-lagstiftningen genomförandet och den nationella lag-stiftningens handlingsutrymme. Det är till exempel förslag som gäller dataskydd och som är di-rekt bundna av EU:s dataskyddsförordning. EU:s regler om statligt stöd begränsar bestämmelserna om bolagiseringsskyldigheten. De nationella bestämmelserna om digitala tjänsters tillgänglighet baserar sig på EU:s tillgänglighetsdirektiv.
Förslag till avreglering som lagstiftningen inte hindrar
Av förslagen går det att plocka ut 63 som inte hindras av lagstiftningen i dagsläget. Det gäller bland annat etablerade förfaranden i skötseln av kommunernas uppgifter som under årens lopp har blivit etablerade, även om lagstiftningen inte förpliktar till dem. Det kan också gälla frågor i an-slutning till tjänste- och arbetskollektivavtalen, som är bindande för kommunerna som arbetsgi-vare, men som inte baserar sig på lagstiftning. Det kan också vara fråga om tolkningsfel som kan redas ut med hjälp av bättre information. I fråga om en del av kommunernas uppgifter är lagstift-ningen mycket tillåtande, men den har tolkas snävt.
Utvärderingen av de övriga förslagen fortsätter vid ministerierna. Målet är att det före utgången av 2024 ska finnas närmare information om möjligheterna att gå vidare med dessa. Dessutom fortsätter bedömningen och diskussionen om förslagen till försök. Dessa var ursprungligen 57 och efter att överlappningarna gallrats bort finns det 36 försöksförslag att ta ställning till. Det är sär-skilt viktigt att sålla fram de försök som har en möjlighet att stärka olika kommuners kapacitet. Också de 25 förslag som lämnats in av kommuninvånare behandlas.
Utöver dessa förslag bereds vid de olika ministerierna beslut som ska minska kommunernas upp-gifter och skyldigheter eller öka deras intäkter. Regeringen fattar beslut om dessa vid budgetför-handlingarna hösten 2024.
Mer information:
Minna-Marja Jokinen, regeringsråd, enhetschef, tfn 0295 530 018, minna-marja.jokinen(at)gov.fi
Suvi Savolainen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 530 122, suvi.savolainen(at)gov.fi
Läs mer om lagberedningsprojekten:
- Reformen av lagstiftningen om områdesanvändningLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
- Reformen av lagstiftningen om genomförande av planer och underhåll av gator
- Ändringen av bygglagenLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
- Reformen av stödet för inlärning i förskolepedagogiken och den grundläggande utbildningenLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
- Programmet för att prioritera digitala myndighetstjänsterLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Bilagor (på finska):
- Förslag till avreglering som behandlas inom andra projektLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
- Förslag till avreglering kopplade till EU-lagstiftningLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
- Förslag till avreglering som lagstiftningen inte hindrar Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä