Mot en mer effektiv regional beredskap
Ministerarbetsgruppen för samhällsförnyelse fick den 29 oktober en lägesrapport om projektet för att utveckla det regionala beredskapssamarbetet och lägesbildsverksamheten. Aktörerna inom den regionala beredskapen deltar på bred front i utvecklingsarbetet i höst.
Inrikesministeriet och finansministeriet inledde i augusti en omfattande utredning om behoven att utveckla det regionala beredskapssamarbetet och lägesbildsverksamheten.
Regional beredskap är planenlig verksamhet där kommunala och regionala aktörer, statsförvaltningen, företag som är kritiska för försörjningsberedskapen samt den tredje sektorn förbereder sig för kris- och störningssituationer samt olika hot genom samarbete och effektiv kommunikation. Målet är att det på olika håll i Finland ska införas praxis och en så enhetlig verksamhetsmodell som möjligt för hantering av undantagsförhållanden och olika störningssituationer under normala förhållanden.
Projektet har framskridit planmässigt. I höst fokuserar arbetet på nuläget för det regionala beredskapssamarbetet och lägesbildsverksamheten och på en analys av utvecklingsobjekten.
"I den nuvarande säkerhetspolitiska omgivningen är det allt viktigare att tillsammans stärka och utveckla den regionala beredskapen, så att vi är redo att möta oväntade situationer. Vardagen bör fungera även i störningssituationer," säger trafik-, kommunikations- och inrikesminister Lulu Ranne.
Samarbetet med olika aktörer är viktigt
I projektet deltar på bred front olika regionala aktörer inom beredskapen samt ministerier och kommuner.
”Det är mycket viktigt att utveckla beredskapen tillsammans, eftersom kommunerna, städerna, välfärdsområdena, statens regionala aktörer och aktörer inom centralförvaltningen, tredje sektorn och företag som är kritiska för försörjningsberedskapen har i egenskap av aktörer inom den övergripande säkerheten en central roll i den regionala beredskapen”, säger kommun- och regionminister Anna-Kaisa Ikonen.
Dessutom behandlas projektet i olika samarbetsstrukturer för beredskap och övergripande säkerhet, såsom i Säkerhetskommittén.
Information har samlats in bland annat genom en omfattande enkät till aktörer inom den regionala beredskapen. Härnäst ordnas sex regionala workshoppar i vilka cirka 130 personer från olika regioner deltar. Dessutom genomförs två regionala försök vars syfte är att bedöma utmaningarna och bästa praxis för den regionala beredskapen.
Avsikten är att slutrapporten ska vara klar den 30 augusti 2025.
Mer information:
Maaria Wallin, tel. 0295 342 236, specialmedarbetare till kommunikations- och inrikesminister Lulu Ranne
Minna Kurki, tel. 040 590 9575, specialmedarbetare till kommun- och regionminister Anna-Kaisa Ikonen
Jussi Korhonen, direktör, civil beredskap, tfn 0295 488 289, [email protected] (inrikesministeriet)
Pressmeddelande och projektisida:
Den regionala beredskapen för störningssituationer utvecklas i ett omfattande utredningsprojekt (16.8.2024)
https://intermin.fi/sv/projekt-och-lagberedning/projektsida?tunnus=SM029:00/2024